Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. godine Ratko Zvrko, hrvatski književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku. Obzirom da je Sindikat pomoraca Hrvatske dugogodišnji sponzor i član Odbora za dodjelu Plave vrpce, odlučeno je da nećemo dopustiti da se dobre pomorske tradicije poput ove ugase, unatoč gašenju Vjesnika. Obvezali smo se nastaviti dodjelu priznanja hrabrim pomorcima sukladno dosadašnjem načinu izbora dobitnika i formiranja odbora i preuzeli godišnju organizaciju dodjele priznanja za hrabrost i spašavanje ljudskih života na moru. 

Pravilnik o dodjeli Plave vrpce Vjesnika, 01.09.2014

Popis dobitnika Plave vrpce od osnutka 1966. do 2014. godine

  
Plaketa i prsten Plava vrpca


Prsten se dodjeljuje pobjedniku u pojedinačnoj kategoriji, a plaketa posadi u momčadskoj kategoriji. 

Poznati riječki zlatar Tonči Grabušić ovih dana je iskovao zlatni prsten za ovogodišnjeg dobitnika Plave vrpce Vjesnika u pojedinačnoj konkurenciji, te izlio srebrnu plaketu za dobitnike u momčadskoj konkurenciji, koji će biti uručeni najhrabrijima među hrabrima na svečanosti u Dubrovniku, 6. prosinca ove godine.

"Prsten Plave vrpce Vjesnika izrađen je od oko 15 grama žutog 14- karatnog zlata, sa prepoznatljivim logom ( eliko slovo V sa plamencem) od bijelog zlata na podlozi od plavog emajla. Plaketa je lijevana od 100 grama srebra finoće 925%, sa reljefnim morskim motivom- valovi, jedrilica i svjetionik,“ kazao je Grabušić za Pomorski vjesnik.

Ovo zlatno i srebrno znamenje Plave vrpce Vjesnika Grabušić je dizajnirao 2011. godine, dobivši za taj rad brojne pohvale struke i javnosti.Inače, Grabušić je dizajnirao i izradio nalivpero u obliku torpeda, sa kojim u kompletu idu knjižica i stick sa filmom o povijesti proizvodnje torpeda u Rijeci. Taj luksuzni pisaći instrument već je postao vrlo cijenjen poklon u domaćim i inozemnim visokim poslovnim krugovima.

 

 

Svečana dodjela 51. Plave vrpce Vjesnika za poduhvate spašavanja ljudi i imovine na moru održana je 6. prosinca 2015. u dubrovačkom Kazalištu Marin Držić. U pojedinačnoj konkurenciji Plava vrpca pripala je Mariu Čurkovu, a u momčadskoj nagrada je dodijeljena dvama dobitnicima – šestorici djelatnika Cromarisa, te posadi broda HRM-a ''Andrija Mohorovičić''.

 

 

PLAVA VRPCA 2016.

Za Plavu vrpce Vjesnika 2016. nominirano je šest (6) poduhvata, tri (4) u momčadskoj konkurenciji te dva (2) u pojedinačnoj.

U momčadskoj konkurenciji nominirani su:

1. Šesteročlana posada broda „Pauk 1“ iz Kali, koja je pod zapovjedništvom Ivice Gobina između Lavdare i Ždrelca, 3.rujan ove godine, pokušala ugasiti požar na 20-metarskoj austrijskoj jahti, pritom spasivši peteročlanu posadu.

2. Hrvatska posada broda Anton Topić pod zapovjedništvom kap. Ante Raguža spasila je na Atlantiku 13.svibnja ove godine teško ozlijeđenog britanskog jedriličara Richarda Tolkiena, kojega su potom na brodu medicinski zbrinuli te narednih pet dana njegovali do dolaska u SAD.

3. Dvočlana posada brodice RH3ST Lučke kapetanije Zadar – Marijo Kalmeta i Stjepan Klarin uspjela je vještim manevriranjem za olujnog vjetra zadržati pomoću konopa havarirani katamaran „Silbu“ da ne napravi „nered“ u zadarskoj luci.

4. Posada tankera „Vinjerac“, pod zapovjedništvom Milana Grbića, Tankerske plovidbe iz Zadra, spasila je 8. veljače ove godine između Kube i Paname petoricu krajnje iscrpljenih i izranjavanih brodolomaca, u dobi od 27 do 35 godina, koji su prethodno četiri dana plutali na prevrnutom osametarskom gliseru.

U pojedinačnoj konkurenciji nominirani su:

1. Djelatnik Sea Helpa iz Orebića Josip Tomašić spriječio je u Prigradici na Korčuli da za olujne bure dodje do potonuća 16-metarske čarter jedrilice čiji je propeler zahvatio muring, te da to plovilo bez pogona napravi štetu na drugim privezanim brodovima.

2. Porečanin Marijan Babić spasio je svojim gliserom po mraku i valovima češkog jedriličara kojemu se prevrnula jedrilica. U tome su mu pomogli kćerka Anabel (16) i njen prijatelj Arijan (17). Zbilo se to 15. lipnja ove godine oko 2 milje jugozapadno od Poreča.