Skip to main content

Plava vrpca Vjesnika

Plava vrpca Vjesnika je priznanje koje se dodjeljuje za spašavanje ljudi i imovine na moru. Nagradu je osmislio davne 1966. godine književnik Ratko Zvrko, u to vrijeme urednik rubrike „pomorstvo“ u hrvatskim dnevnim novinama “Vjesnik”. Vjesnik je novina koja je obrađivala teme iz javnog, političkog, društvenog i gospodarskog života hrvatske. Nakon što je Vjesnik kao novina 2012. prestao postojati, Plavu vrpcu Vjesnika je preuzeo Sindikat pomoraca Hrvatske te je zaštitio kao svoje vlasništvo.

Plava vrpca Vjesnika je projekt koji se odvija tijekom cijele godine, skupljaju se nominacije i rade video zapisi s pomorcima zaslužnim za spašavanje, a dodjela priznanja koja se organizira u prosincu svake godine je velika završnica.

Najbolje od najboljih, najhrabrije među hrabrima, bira Odbor Plave vrpce Vjesnika.

Priznanje se dodjeljuje u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji. Dobitnici u pojedinačnoj konkurenciji dobivaju zlatni prsten i svileni plamenac, dok se priznanje u momčadskoj konkurenciji sastoji od srebrne plakete i svilenog plamenca. Također, svi nominirani dobiju plaketu kao uspomenu na nominaciju za ovo prestižno priznanje. 

Plava vrpca Vjesnika je jedinstveno priznanje i kao takvo od velikog je značaja za pomorce koji na dodjelu dođu s cijelom obitelji kako bi podijelili važan, emotivan i svečani trenutak. Biti pomorac posebno je zanimanje, a kako je to mjesecima biti na pučini razumiju samo oni koji su to i sami probali. Upravo zbog toga pomorci cijene priznanje Plava vrpca vjesnika i vesele se svečanoj dodjeli gdje odaju priznanja jedni drugima. O značaju projekta govori i činjenica da je Međunarodna pomorska organizacija (IMO) utemeljila svoje priznanje po uzoru na Plavu vrpcu Vjesnika.

Sindikat pomoraca Hrvatske je preuzeo projekt Plava vrpca Vjesnika jer ga je želio zaštititi od bilo kakvih vanjskih, odnosno političkih utjecaja i velika je čast što u tome i dalje uspijevamo.


Pravilnik o dodjeli Plave vrpce Vjesnika

Popis dobitnika Plave vrpce Vjesnika od osnutka 1966. do 2022. godine

 

 
Plaketa i prsten Plava vrpca

 

 

 

Postani član

Pridruži nam se

Član Sindikata pomoraca Hrvatske postaje se ispunjavanjem Pristupnice i plaćanjem članarine.

Online Pristupnica

Plava vrpca Vjesnika kroz godine

 • 1966. - Osnivanje
  Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. godine Ratko Zvrko, hrvatski književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku.
 • 2012. SPH spašava Plavu vrpcu Vjesnika
  Nakon gašenja Vjesnika, a kako ne bi pala u zaborav, Sindikat pomoraca Hrvatske 2012. godine preuzima obvezu organiziranja i prikupljanja nominacija za Plavu vrpcu Vjesnika.
 • 2019. - Održana 55. Plava vrpca Vjesnika
  Prestižno priznanje za spašavanje života i stvari na moru 2019. obilježilo je 55. godina postojanja.
 • Plava vrpca Vjesnika danas
  Plava vrpca Vjesnika do danas je zadržala potpunu političku neovisnost. O najhrabrijima među hrabrima odlučuje Odbor za dodjelu Plave vrpce Vjesnika, a svečanost dodjele priznanje održava se svake godine u prosincu.