Članovi Sekcije mladih su svi članovi Sindikata pomoraca Hrvatske do 35. godine starosti.

Svi članovi koji žele aktivno sudjelovati u Sekciji mladih biti će uključeni u dogovore kako bi se organizirala sekcija, izabralo rukovodstvo Sekcije mladih  i dogovorio plan rada za naredne godine. Kroz djelovanje Sekcije mladih, Sindikat pomoraca Hrvatske ima predstavnike na konferencijama Međunarodne i Europske federacije transportnih radnika, gdje se mladi imaju priliku aktivno uključiti u sindikalni rad i dati svoj glas kao predstavnici hrvatskih pomoraca.

Sekcija mladih SPH

Ciljevi Sekcije mladih

 • zaštita prava mladih i rješavanje problema na koje nailaze u svakodnevnom radu;
 • osiguranje jednakosti pri zapošljavanju, sigurnost na poslu, napredovanje na radnom mjestu;
 • promicanje interesa mladih kroz kolektivne ugovore;
 • naobrazba i izobrazba mladih;
 • rad mladih u sindikatu i učešće u aktivnostima SPH;
 • unapređivanje položaja mladih unutar SPH i osiguranje sudjelovanja u donošenju odluka.

Sekcija mladih SPH

Sve vijesti o aktivnostima Sekcije mladih možete pratiti na našoj internetskoj stranici.

DOKUMENT: PRAVILNIK O RADU SEKCIJE MLADIH SINDIKATA POMORACA HRVATSKE

Sekcija mladih SPH

Događanja i Dokumenti

Skupština Sekcije mladih SPH, 8. 12. 2017.

Na Skupštini su održani izbori za predsjednika Sekcije mladih SPH, zamjenika i članove odbora. Luka Simić izabran je za predsjednika, dok je za zamjenika izabran Zoran Malbašić. Na funkciji tajnika Sekcije ostao je Ivan Juričević

Članovi odbora Sekcije mladih SPH su: 

 • Dorotea Samaržija, 
 • Marko Šuljić,
 • Mario Čipin,
 • Ante Bogdan,
 • Nikola Mikelić,
 • Luka Peroš,
 • Josip Đula.

Na Skupštini je donesen i plan rada za 2017./2018. koji uključuje:

 • Organiziranje dana otvorenih vrata po područnim uredima SPH,
 • Prezentiranje Sekcije mladih po fakultetima i srednjim pomorskim školama,
 • Jedrenje.
 • Suradnja sa sekcijama mladih ostalih sindikata i civilnim udrugama,
 • Stipendiranje studenata pomorskih fakulteta,
 • Daljnja borba za vježbenike,
 • Besplatne pripreme za poručnički ispit,
 • Organiziranje tematskih sjednica,
 • Izdavanje brošure,
 • Aktivno sudjelovanje u kampanjama koje provodi SPH.

18.12.2015.

Sukladno Statutu SPH i pravilima Sekcije mladih nakon završenog izbora za Predsjednika sekcije izabran je kolega LUKA SIMIĆ. Za zamjenika je izabran TEO TIČINOVIĆ, a  IVAN JURIČEVIĆ je tajnik Sekcije mladih.

Kako tajnika/cu ne biraju glasovima već interesom,  Ivana Juričević je izabran na mjesto tajnika Sekcije do opoziva. 

Za regionalne povjerenike izabrani su:

ZADAR –  Petra Žitko  

SPLIT -  Ana Adum 

Rijeka, Šibenik i Dubrovnik ostali su bez glasova pa je diskrecionim pravom Glavni tajnik zbog jačanja sindikata na tim područjima imenovao regionalne povjerenike. Nakon konzultacija za regiju RIJEKA (uključujući Istru, za sada) izabrana je Dorotea Zec, za DUBROVNIK Nina Dimkovska i za ŠIBENIK Ivana Vlah.

Odbor mladih čine:

 • Luka Simić (Predsjednik)
 • Teo Tičinović (zamjenik),
 • Petra Žitko,
 • Ana Adum,
 • Dorotea Zec,
 • Nina Dimkovska,
 • Ivana Vlah te
 • Ivan Juričević.

10.08.2014 - 15.08.2014 - Sudjelovanje Sekcije mladih na Kongresu ITF-a u Sofiji

Peti dan Kongresa završio je Konferencijom Sekcije mladih ITF-a s pozitivinim rezultatima: Sindikat pomoraca Hrvatske je dobio mjesto u Odboru mladih ITF-a u narednom periodu od 4 godine: u 35 novoizabranih članova Odbora mladih u ITF-u, jedno mjesto je pripalo i nama za naredni mandat od 4 godine.

Puna dvorana aktivnih članova sindikata iz cijeloga svijeta potvrdila je novi trend unutar ITF-a: mladi radnici vise ne čekaju budućnost za promjene, već traže svoja prava sada. Regionalna koordinatorica Sekcije mladih SPH u Splitu, Tonka Čupić, predstavila je rad naše Sekcije mladih.

Prezentaciju možete pročitati online ili preuzeti na vaše računalo. 

PREDSTAVLJANJE SEKCIJE MLADIH SPH NA ITF KONGRESU U SOFIJI

 01.04.2014 - Kapetane, brod nam tone!

Kako se naš resorni ministar još uvijek nije odazvao na obećanje dano u prosincu 2013, kojim daje riječ da će Ministarstvo subvencionirati troškove ukrcaja vježbenika palube i stroja, Sekcija mladih SPH uputila je dopis g. Dončić Hajdašu, kojime ga podsjeća na isto, ali i na vrijednost mladih hrvatskih pomoraca, koju su svi u Ministarstvu očigledno zaboravili.

Molimo sve vas koji čitate, podijelite naše pismo i molbu ministru!

Poštovani gospodine Ministre,
s obzirom da se približava kraj prvom kvartalu 2014. godine, vrijeme je da Vas upravo sada podsjetimo na obećanje koje ste dali na blagdan Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca,   na brodu Zadar u Splitu.
"... Zbog činjenice da se trenutno teško zapošljavaju mladi koji svoju pomorsku karijeru tek trebaju početi graditi, Ministarstvo će subvencionirati troškove ukrcaja vježbenika palube i stroja i očekujemo da to realiziramo već u slijedećem proračunskom razdoblju...."

Sukladno tome, želimo Vas pitati u ime svih mladih nezaposlenih pomoraca/vježbenika palube i stroja, što ste poduzeli po gore navedenom pitanju? Red čekanja je sve duži, a krajem školske godine nove stotine budućih pomoraca završavaju pomorske škole…
Samo godinu dana! I oni će otići na tržište rada diljem svijeta, a puniti proračun Republike Hrvatske. Ako zbog ničega drugoga, barem zbog toga su vrijedni Vaše pažnje i truda.

Sekcija mladih Sindikata pomoraca Hrvatske je problematiku zapošljavanja kadeta stavila pod prioritet i nadamo se isto to riješiti što prije uz Vašu pomoć.

S obzirom da je nedavno pokrenut natječaj za zapošljavanje dodatnog kadra u Jadroliniji, od kojih je otvoreno 7 radnih pozicija za vježbenike, jedna od zabrinjavajućih činjenica jest i da na 54 broda u linijskom, dužobalnom i međunarodnom prometu, koliko ih je danas u Jadroliniji, MOŽE biti 108 vježbenika sukladno kapacitetu, ali u ovome momentu ih je SAMO troje? Jadrolinija je mogla biti jedno od rješenja, ali opet nije.

Čovjeka se drži za riječ, a vola za rogove. A i krava-muzara (hrvatski pomorci) treba bar malo sijena inače će proračunsko mlijeko presušiti.

Molimo Vas za žuran odgovor i unaprijed Vam se zahvaljujemo.

14.03.2014 - Prvi sastanak Odbora Sekcije mladih SPH

Nakon održanog dvodnevnog seminara u Zadru 13. i 14. ožujka 2014, okupili su se i izabrani kandidati na funkcije u Sekciji mladih SPH. Predsjednik, zamjenik predsjednika, tajnik i regionalne koordinatorice prvi puta su se susreli nakon provedenih izbora i prošlogodišnje konferencije u Rijeci.

Program rada Sekcije za tekuću godinu donijeti će izabrani kandidati u dogovorenom roku, o čemu će biti obaviješteni svi članovi Sekcije mladih SPH. Ideja ne manjka, glavni tajnik SPH Predrag Brazzoduro podržao je inicijative koje su zasada samo u pripremi.

Ovim putem ujedno podsjećamo i sve sadašnje i buduće članove SPH koji ulaze u kategoriju do 35 godina starosti, priključite se našem radu i na takav način oblikujte politiku rada SPH u budućnosti.

20.02.2013 - Preliminarni sastanak Sekcije mladih s područja Dalmacije - hotel Punta Vodice

Sindikat pomoraca Hrvatske djeluje u Međunarodnoj organizaciji transportnih randika (ITF) i Europskoj federaciji transportnih radnika (ETF), a obzirom da su u sindikatima unutar ovih krovnih organizacija vrlo aktivne Sekcije mladih, a politika izglasana na 5. Kongresu SPH zahtjeva pomlađivanje članstva i kadrova u SPH, pozivamo vas da aktivno sudjelujete u organiziranju Sekcije mladih SPH.

22.07.2013 - Prva edukacija Sekcije mladih SPH - Rijeka, Središnji ured SPH

MLC 2006, Zastave pogodnosti, ITF inspektorat i kriminalizacija pomoraca bile su teme prve edukacije organizirane za članove Sekcije mladih SPH, održane u četvrtak 18.srpnja u Središnjem uredu u Rijeci. Pet sati smo proveli raspravljajući o budućnosti koja čeka pomorce nakon 20.kolovoza, kada na snagu stupa dugo očekivana Konvencija o radu pomoraca, o problemima koje nosi zapovjednička odgovornost na brodu, ali i kampanji protiv zastava pogodnosti, koja je ITF pokrenuo unazad 60-ak godina.

Prvu edukaciju su popratili mladi pomorci iz Zadra, Splita i Dubrovnika, a drugu koja je na rasporedu 29.kolovoza u Uredu SPH u Zadru, nadamo se privući će još veći broj naših mladih članova. Oba sastanka su uvertira u prvu konferenciju Sekcije mladih SPH u rujnu ove godine, kada ćemo formalno izabrati članove na dogovorene funkcije, napraviti plan rada Sekcije za sljedeću godinu te uključiti mlade pomorce u rad Središnjeg odbora SPH.

13.12.2013 - botel Marina, Rijeka - Prva konferencija Sekcije mladih SPH

Prva konferencija Sekcije mladih Sindikata pomoraca Hrvatske održala se na botelu Marina u Rijeci, gdje se okupilo 30 pripadnika Sekcije, zaposlenici Sindikata i gosti iz Hrvatske i Europe. Cilj konferencije je bio osnivanje novog tijela unutar SPH, čiji će izabrani predstavnici ravnopravno sudjelovati u radu Središnjeg odbora Sindikata.

Na taj način će kao glasnogovornici mladih pomoraca imati pravo predstaviti svoje inicijative i zadužiti rukovodstvo Sindikata za rješavanje i provođenje istih. Glavni tajnik SPH Predrag Brazzoduro je uz pozdrav svim prisutnima istaknuo još jedan cilj ove konferencije: pomlađivanje sindikata i novi početak za one koji će jednoga dana, nadamo se uspješno, preuzeti vodstvo Sindikata pomoraca Hrvatske.

Prvi dan je prošao u znaku prezentacija; u goste su nam stigli Sandra Čidić, predsjednica Sekcije mladih Sindikata željezničara Hrvatske i Byron McGinley, predstavnik britanskog sindikata UNITE, koji je ovu jesen izabran kao član Odbora mladih unutar Europske federacije transportnih radnika.

Predstavili su projekt o kojemu smo već pisali, Transunion, kojega je dvije godine financirala Europska komisija, a ciljano je organiziran da se na razini Europe osnuje Odbor mladih predstavnika transportnog sektora. Mladi lučki radnik Byron McGinely je iznimno pohvalio inicijativu mladih i sindikata, napomenuvši da je uzor britanskom sindikatu jer Sekcija mladih još kao takva u njihovim redovima zaživjela nije!

Milko Kronja i Romano Perić, inspektori ITF-a u Hrvatskoj su mladim pomorcima prezentirali svoj rad, ali i početke i razloge organiziranja takvog "odreda za pomoć pomorcima u nevolji" unutar Međunarodne organizacije transportnih radnika.

Neven Melvan, voditelj ureda SPH u Splitu, prisutnima je govorio o njihovim pravima unutar sindikata, ali i u odnosu na poslodavce, o sindikalnom djelovanju i organiziranju, te potaknuo mlade na veći aktivizam u SPH. Konačno, Ivan Juričević i Ivan Karin, mladi članovi Sekcije mladih SPH govorili su o aktivnostima Sekcije u 2013. godini, ali i planovima za narednu, gdje vrijedi istaknuti i forum za članove, koji je već u pripremi. Pomorac Plovputa iz Splita Ivan Juričević istaknuo je i problem pronalaženja posla za mlade pomorce, što je i jedna od inicijativa Sekcije za 2014. godinu. Temeljna poteškoća s kojom se mladi pomorci suočavaju je nemogućnost prvog ukrcaja u svojstvu vježbenika, ali sve teže se ukrcati i trećim i drugim časnicima.

Drugoga dana Osnivačke skupštine Sekcije mladih SPH usvojena su Pravila o organiziranju i načinu rada Sekcije mladh Sindikata pomoraca Hrvatske, te je donesena Odluka o načinu kandidiranja i izbora predstavnika Sekcije mladih. Naime, odlučeno je da će se svi članovi Sekcije mladih imati pravo putem elektronske pošte ili standradnom poštom moći kandidirati, ali posljedično na isti način i glasovati za predstavljene kandidate na dogovorene funkcije unutar Sekcije mladih. Osim predsjednika i predstavnika u Središnjem odboru SPH, članovi će se moći kandidrati i za regionalne koordinatore.

Također posebno su raspravljani problemi (ne)zapošljavanja vježbenika, edukacije mladih pomoraca, odnosa sa hrvatskom javnom upravom pred kojom su često nevidljivi, problem psihičkog i fizičkog nasilja na poslu, za koju su redom sudionici skupštine davali različite prijedloge za rješavanje istih, a koji će zajedno činiti Program rada Sekcije mladih SPH po kojem će izabrano vodstvo Sekcije mladih raditi na rješavanju problema koji muče mlade pomorce.

Ovo je prva konferencija ovakve vrste od osnivanja Sindikata pomoraca Hrvatske koja otvara vrata mladim ljudima u radu na rješavanju tekućih problema s kojima se oni susreću svakodnevno, ali istovremeno donosi i mladu snagu u redove Sindikata i smjernice za daljni rad naše organizacije.