22.05.2018 Novosti

Ivan Furčić napokon se vratio kući, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Splićanin Ivan Furčić, uhićen je u rujnu 2015. godine u Libiji te zatvoren pod optužbom da je skupa s posadom malteškog broda Sovereign M švercao naftne derivate. Njegov malteški brod na kojem je bio časnik palube, zaustavljen je bez tereta ispred libijske obale nakon čega je šestočlana posada broda odvedena u zatvor Tajoura. Tada počinje kalvarija, u zemlji koju razdiru sukobi raznih paravojski. Libijac Ennas Fathi koji je studirao u Splitu sredio je da ga prebace u humaniji dio zatvora, no više nije mogao.

- Nakon dugotrajnih nastojanja hrvatski pomorac Ivan Furčić jutros se iz Libije vratio u Hrvatsku. Povratak gospodina Furčića rezultat je kontinuiranih napora hrvatske službe vanjskih poslova i niza poduzetih diplomatskih i konzularnih aktivnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova i nadležnih hrvatskih institucija te intenzivne suradnje s mjerodavnim libijskim tijelima” objavilo je  ministarstvo, dodajući kako su “od trenutka uhićenja, a uzimajući u obzir svu kompleksnost situacije u Libiji, nastojali olakšati boravak u pritvoru našeg državljanina Furčića, njegov pravni položaj pred nadležnim Sudom u Libiji, kao i rješavanja predmeta, poručili su iz ministartsva i zahvalili svima uključenima na ustrajnosti i posvećenosti u rješavanju povratka gospodina Furčića u Republiku Hrvatsku.

Kao glavne krivce za pomorčevo stradanje smatra njegovu maltešku kompaniju i njezin neuspjeli pokušaj da posadu izbavi podmićivanjem zatvorske uprave i jedne od milicija. 

U slučaj je od početka bio uključen i Sindikat pomoraca Hrvatske, koji je u dogovoru s obitelji pomorca vijest plasirao u javnost, te je zatražio međunarodnu pomoć, tj. uključio koordinatora ITF Arab World Network Mohamed Arrachedia i ITF inspektora Paula Falzona.