04.07.2018 Iz zemlje

Izložba "Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika" jučer je otvorena u Državnom arhivu u Rijeci i u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Riječ je o izložbi koja je postavljena u povodu 200 godina hrvatskih svjetionika, a čiji su organizatori Plovput d. o. o. i Hrvatski pomorski muzej Split. 
Izložba je sastavljena od brojnih fotografija, isječaka iz novina i publikacija. Na panoima su, uz povijesne značajke svjetionika duž istočne jadranske obale, prikazane životne i radne prilike na hrvatskim svjetionicima, a od predmeta su izložene stare razglednice s prikazima svjetionika, hidrografske karte, svjetioničarski dnevnici, predmeti iz svakodnevnog života na svjetioniku, svjetioničarske uniforme i rasvjetna tijela.
U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka postavljena je izložba fotografija "Hrvatski svjetionici", rad nekoliko desetaka fotografa, urednika Željka Višića iz splitskog Plovputa, koji je ujedno urednik istoimene fotomonografije. 
Namjera organizatora je da izložba proputuje Jadran, tako da će nakon Umaga i Rijeke idući postav biti u Zadru.