28.04.2014 Iz zemlje

Od 23. do 25. travnja u šibenskom hotelskom naselju Solaris održalo se Državno natjecanje Pomorskih i prometnih škola Republike Hrvatske u ukupno sedam disciplina (Tehničar cestovnoga prometa,Tehničar za željeznički promet, Zrakoplovni prometnik, Tehničar PT-prometa, Tehničar za logistiku i špediciju, Vozač motornoga vozila, i Pomorski nautičar). Titulu najuspješnijeg odnio je Stipe Mićin, učenik 4.C razreda Prometno-tehničke škole Šibenik.

Na natjecanju u disciplini pomorski nautičar su sudjelovali još i učenici Pomorskih škola Bakar, Zadar, Split, Dubrovnik te učenik iz srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj. Razgovarali smo s mladim Vodičaninom i njegovim mentorom Davorom Lakošom, nastavnikom nautičke skupine predmeta u Prometno-tehničkoj školi Šibenik.

"Rođen sam u Šibeniku, ali sam iz Vodica, Vodičanin. Pohađam 4. c razred Prometno tehničke škole Šibenik, obrazovni sektor pomorski nautičar, te su me još od malena privlačili more i brodovi, što me i nagnalo da upišem pomorsku struku. Do želje za natjecanjem je došlo davnih dana, tako da sam najprije išao na školsko, pa zatim i na državno natjecanje. Pripremao sam se sa svojim mentorom Davorom Lakošem malo više od dva mjeseca. Vježbali smo rad na navigacijskoj karti i zadatke objektivnog tipa (teorija a b c d) i zadatke iz stabilnosti broda, te smo pripremali prezentaciju i samostalni rad pod temom pomorske karte i priručnici. Bilo je naporno, ali se trud isplatio."

Vrijedni mentor koji je dva mjeseca pripremao svog uzdanika, Davor Lakoš, rođen je u Šibeniku, dipl.ing. pomorskog menadžmenta te magistar nautike, a ujedno i časnik plovidbene straže na brodovima preko 500 BT. Plovio je na brodovima kompanije Korkyra Shipping za koju ima samo riječi hvale kao i za njene zaposlenike.

Na Državnom natjecanju se Stipu dojmilo zajedništvo između sudionika u disciplini pomorski nautičar, jer kaže nije bilo ljubomore i preveliko izraženog natjecateljskog duha. Pobjedi se iznenadio, očekivao jest dobar rezultat, ali ne i plasman za 1. mjesto pored jake konkurencije.

Planovi za dalje?

"Moja želja i plan je upisati Pomorski fakultet u Splitu, također smjer Pomorsku nautiku, pa bi nakon toga išao obaviti kadeturu na brod i postići nešto konkretno sa svojom strukom. Ovim putem bi se zahvalio svom mentoru, profesorima nautičke skupine predmeta u svojoj školi i svima koji su imali utjecaj na moju zainteresiranost za nautiku, pa tako i za uspjeh na Državnom natjecanju."

Dragi Stipe, Sindikat pomoraca Hrvatske ti želi svu sreću u daljnjem životu, ali i pomorskoj karijeri!