03.11.2017 Iz zemlje

Izvor: Zadarski list

Autor: Siniša Klarica

Zadarskoj Tankerskoj plovidbi u Južnoj Koreji  svečano je predan tanker "Rava". Primopredaja broda "Rava" od 114.000 dwt, obavljena je u brodogradilištu Sungdong. Prema riječima direktora Tankerske plovidbe Marija Pavića, riječ je o tankeru, blizancu "Frankopana", osposobljenom i za plovidbu u ledu. "Rava" je aframax tanker koji će na prvo putovanje najvjerojatnije prema Indiji gdje se očekuje ukrcaj za odredište u zapadnoj Africi. Inače, aframax je naziv za vrstu tankera za prijevoz nafte i naftnih derivata kao što je teško ulje. Tankeri klase aframax nosivosti su od 80.000 do 110.000 ili 120.000 dwt. Rangiranje po veličini aframax uvedeno je zbog toga što su uvedena ograničenja veličina tankera koji smiju uplovljavati u određene vode zbog problema koji su se pojavljivali kad su veliki tankeri plovili vrlo prometnim morskim rutama.

Aframax je vrsta broda koja je najidealnija po veličini u ovoj kategoriji prema stanju koje vlada u datom trenutku na tržištu. Zbog toga su ovi brodovi najisplativiji pa ova vrsta tankera opslužuje većinu svjetskih luka. Prednost je što mogu uploviti u krajeve koji nemaju vrlo velike luke niti velike naftne terminale udaljene od obale koji mogu primiti vrlo velike supertankere, i krajnje velike, mamut-tankere za prijevoz nafte. Zbog toga se njima služe države koje su male i srednje velike izvoznice nafte, dok se velike izvoznice nafte na Bliskom istoku služe vrlo velikim vrstama tankera. Prosječni kapacitet tankera razreda aframax je približno 750.000 barela. S obzirom na to da služe za prijevoz sirove nafte, ponekad ih se naziva "prljavim tankerima". Zanimljivo je da "Rava" zbog svoje širine veće od 40 m, ne može ploviti Velikim jezerima u Sjevernoj Americi. Zbog širine, ne može proći kroz kanal Sv. Lawrencea. "Ravine" destinacije bit će pretežito Sjeverno more i Baltik.

Brod će na prvo putovanje prema Indiji nakon primopredaje povesti zapovjednik Oliver Vitlov, a upravitelj stroja je Dejan Grzunov i ostala hrvatska posada. Primopredaji "Rave" nazočila je i delegacija Tankerske plovidbe koju su činili: Ivan Pupovac, Luka Kolanović i Dijana Jerolimov. Kuma broda bila je Lidija Magaš, kći nedavno preminulog direktora Tankerske plovidbe Jose Magaša te inspektori koji su nadzirali gradnju Mate Valčić i Robert Mustać.