14.06.2017 Iz zemlje

U priopćenju koje je napisano na način da se može posumnjati u izjavu predstavnika Sindikata pomoraca Hrvatske, da naša diplomacija ne sudjeluje aktivno u pomoći dvojici građana Republike Hrvatske, koji su prisilno, voljom i kriminalnom radnjom poslodavca, zadržani u Angoli navedeno je da im se sudi, ali, gospodo diplomati, njih se SUMNJIČI, ne sudi im se još, a nadam se i neće nikada s obzirom na činjenice koje su do sada dostupne, i vama.

Vaše priopćenje samo još više razotkriva vaše nečinjenje i nažalost učvršćuje u uvjerenju, napravimo što god možemo, jer bez vas su do sada sve pomoći napravljene.

Kako izgleda vaš "aktivni rad na slučaju hrvatskih pomoraca".

Navodite da ste dobili e-mail gospodina Vanje Maričića 27.03.2017. i da ste odmah reagirali. To «odmah» je rezultiralo odgovorom Angolske diplomacije 07.06.2017. (vaš navod u tekstu, a u e-mailu dodali ste i razgovor s počasnom konzulicom s kojom je gospodin Ambasador razgovarao taj dan - moguće i dan ranije). Između ta dva datuma dogodilo se BEZ VAŠEG UČEŠĆA:

1. Pomorci su zatočeni - BESPRAVNO ZADRŽANI (nema pisanog rješenja o oduzetim putovnicama i zadržavanju u luci Soyo) ne od 27.03. već od 24.03.2017. (žalosno da ne znate točne datume).

2. Dali ste kolegi Vanji "psihološku pomoć", koja ga je koštala 8.000 kuna, a vas, samo "aktivnog rada na slučaju".

3. Predložili ste dvije odvjetničke kuće od kojih jedna već radi za kompaniju koja je tužitelj u ovom slučaju, a druga u kojoj odvjetnici govore isključivo Portugalski zatražila je, usput budi rečeno, oko 8.000 US$ samo da dođe vidjeti hoće li prihvatiti predmet. I da, troškovi puta i boravka, bez obveze prihvaćanja obrane su dodatak ovoj lijepoj sumici. Vas je to koštalo možda pola sata "aktivnog rada na slučaju hrvatskih pomoraca"

4. Ne znam koliko diplomate, a i neke druge sudionike u "aktivnom radu na slučaju" košta savjet da se nekoga (valjda suca i istražitelja) potplati kako bi naša dva pomorca bili oslobođeni, recimo još pola sata "aktivnog rada". Gospodo diplomati, kad tako dobro poznajete stanje u toj državi, mjesto vam je UZ naše građane, a ne u "drugom svijetu".

5. Da ste otišli u Soyo 28.03.2017. vjerojatno bi saznali i nešto napravili da se našim građanima, pomorcima, vrate putovnice koje su im bespravno oduzete, a koje su vraćene nakon intervencije odvjetnika odnosno Ukrajinskih diplomata tek 05.05.2017.

6. Dakle, vaša izjava da su putovnice vraćene "djelovanjem djelatnika Veleposlanstva RH u Portugalu zajedno s kolegama iz veleposlanstva državljana koji su također zadržani..." je netočna. Obmana javnosti, jer u dokumentu koji mi je u posjedu od Veleposlanstva RH u Portugalu, kontakt s Ambasadoricom Ukrajine ostvaren je 11.05.2017., dakle deset dana NAKON što su putovnice vraćene, "aktivnim radom konzula Ukrajine u Angoli". Zašto se sramotite?

7. Dokument, ne o oduzimanju putovnica, već o obvezi tjednog javljanja, dostavljen je tek 18.05.2017. Da ste samo tih 70 (od 28.03. do 18.05.) dana prije "aktivno radili na slučaju naših pomoraca", oni bi danas bili doma sa svojim obiteljima, a eventualne optužbe u nastavku bi bile odrađene od odvjetnika ili diplomacije (platiti i rješiti - vaš stav?).

6. Gospođa, počasna konzulica je također obaviještena u ožujku, da bi (prema e-mail informaciji) u lipnju odgovorila na vaš upit. Nažalost s informacijama koje imamo već tri mjeseca prije.

7. Odvjetnika u Hrvatskoj angažirala je i platila isključivo obitelj Vanje Maričića, ali vi razgovor s njim svakako prilažete dokazu "aktivnog rada na slučaju hrvatskih pomoraca".

9. Vaš kontakt s odvjetnikom Da Silvom je bio u najmanju ruku čudan. Naime još nam nije jasno što će vam njegov IBAN. Namjeravate li možda podmiriti troškove, kao što to čini diplomacija filipinskih i ukrajinskih pomoraca? Ako da, dajte vratite uplaćeno porodicama, prihvatite i našu obvezu od 4.000 US$ pa slobodno onda podnesite dokaz o "aktivnom radu na slučaju hrvatskih pomoraca", bit ćemo vam zahvalni. Ovako se samo sramotite i doma, a bogme i u Angoli.

10. Tvrdite da ste "...u kontaktu s predstavnikom vlasnika broda". Je li to odvjetnička kuća koju ste preporučili obiteljima? Je li to u kontekstu izjave predstavnika kompanije (Agenta broda) koji savjetuje da pomorci ne kontaktiraju diplomatsko predstavništvo i/ili odvjetnike? Brodovlasnik je izjavio:

"...Unfortunately, that is not what has been communicated to us by the authorities.  We are told that the Public Prosecutor has decided to prosecute all the defendants for the crimes of embezzlement and qualified smuggling.  The crew has been instructed not to leave the country until the trial, and their passports have been confiscated.  

As stated in my earlier response to you, the Angolan authorities are the best source of information regarding these details, and I strongly recommend you reach out to them for clarification."(podaci poznati SPH).

Iz čega je vidljivo s obzirom na postupak da brodar, najblaže rečeno, laže. A ako ste u kontaktu imate stalnu vezu, što vas je spriječilo da predočite stvarno stanje?

Nadamo se da ćemo u nastavku svi biti bolji i uspješniji. Samo vas molim bez obmanjivanja kako javnosti, tako i nas učesnika, a sve u interesu dvojice građana Republike Hrvatske, koji se lažno optužuju.

Nadam se da će idući tjedan biti kod kuće s obiteljima. Vas molim da ipak nešto učinite da se to i dogodi.

Zahvaljujem.

S poštovanejm,

kap Predrag Brazzoduro

 

U nastavku link na tekst na koji se odnosi reagiranje: 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/MVEP-UVJERAVA-Hrvatska-diplomacija-radi-na-slucaju-hrvatskih-pomoraca-zadrzanih-u-Angoli