17.09.2017 Iz zemlje

Porinuću novog trajekta Rapske plovidbe “Četiri zvonika” u brodogradilištu u Kraljevici nazočili su brojni uzvanici iz političkog i javnog života.  Novogradnja DA 06 je deseti trajekt, koji je Rapska plovidba d.d. na svom razvojnom putu nabavljala ili izgradila za održavanje trajektne linije kopno – otok Rab, sada državna trajektna linija br. 337 Stinica – Mišnjak, koje putovanje traje 15 minuta. Svi trajekti, osim trajekta «Barbat» koji je 2010. kupljen u Grčkoj, izgrađeni su u domaćim brodogradilištima.

Porinuće novogradnje DA 06 i skoro uključivanje u plovidbu najveći je pothvat lokalnog brodara u povezivanju svog otoka s kopnom na što generacije djelatnika i pomoraca kao i svi otočani mogu biti ponosni, tim više što u dioničkom društvu Rapska plovidba rade otočani, a isto tako društvo je u vlasništvu otočana, što je gotovo jedinstveni primjer u hrvatskom pomorstvu.

U sezoni brodar zapošljava 55 djelatnika, van sezone nešto manje, od čega su 39 pomorci.

Ugovor o gradnji – novogradnje DA 06 potpisan je u brodogradilištu «Dalmont» d.o.o. 22.07.2016. godine, a prema projektu također domaće tvrtke «Navis Consult» iz Rijeke. Osnovne karakteristike projektiranog RO-RO putničkog broda su dužina 79 m, a širina 17,5 m, kapacitet 100 osobnih automobila i 600 putnika.

Cijena izgradnje je 7.897.000 Eura, dok se izgradnja financira iz vlastitih sredstava te zajedno kreditom HBOR-a i Erste banke Rijeka, kao i također naše poslovne banke BKS Rijeka.

Trajekt će po završetku izgradnje preuzeti posade brodara (na trajektu će ploviti 8 članova posade) da bi se pripremile između ostalog za poznate podvelebitske bure i oluje i uključile sada najveći trajekt u floti u održavanje linije tj. zahtjevni posao povezivanja otoka s kopnom na zadovoljstvo mnogobrojnih putnika i turista koji dolaze ili odlaze s turističkog otoka Raba, poručuju iz Rapske plovidbe.