21.02.2018 Iz zemlje

Predavanje o brodovima "Liberty" koji su uz velike ljudske i materijalne žrtve promijenili tijek 2. Svjetskog rata održano je 19. veljače u Šibeniku. Predavanje je organizirala Udruga kapetana i pomorskih časnika Šibensko - kninske županije, a usprkos lošim vremenskim prilikama prostor atrija muzeja grada Šibenika je bio malen da primi sve zainteresirane.

Nakon uvodne riječi kap. Gordana Barake, predavanje je nastavljeno od strane dipl.ing. Nikice Vučenovića.
Predavači su se osvrnuli na povijest brodova Liberty, od ideje, projekta i gradnje u SAD- u.
Amerikanci su odabrali program Liberty kao najpogodniji za brzo povećanje njihove trgovačke flote. Izgrađeno je 18 novih brodogradilišta, a tisuće radnika osposobljeno je za rad u serijskoj proizvodnji. Bio je to ogroman projekt u kojega je uključeno stotine tisuća ljudi. Prvi brod klase Liberty PATRICK HENRY porinut je u more 27. rujna 1941., a dovršen već 30. prosinca 1941., dakle, za samo tri mjeseca! Bio je to podvig nezamisliv za ono vrijeme, no prava će iznenađenja tek uslijediti, kada je sredinom rata proizvodnja skraćena na samo dvadesetak dana.

 Liberty je bio dugačak 133 metra, širok 15 m, kapaciteta 9.146 tona. Parni stroj imao je 2.950 KS, a domet plovidbe bio mu je 21.000 nautičkih milja. Kotao je bio grijan naftom. Imao je pet teretnih skladišta i tri jarbola.
U Drugom svjetskom ratu proizvedeno je ukupno 2.710 brodova klase Liberty, od kojih je velik broj preživio rat, te su nastavili ploviti pod raznim zastavama, pa tako i pod zastavom bivše države. Jedan od tih brodova je u cijelosti napravljen od dobrovoljnih priloga iseljenih Hrvata, te je, iz zahvalnosti, dobio ime  "Nikola Tesla", koje je, nažalost, predajom broda na upravljanje UK izmijenjeno 
U pomorskim konvojima, tijekom rata je poginulo oko 37. 000 engleskih pomoraca, oko 10. 000 američkih pomoraca i veliki broj drugih. Normalno, bilo je i spašenih pomoraca, a kuriozitet je da je, prema predaji, jedan naš pomorac s o. Žirje preživio dva potapanja broda na Atlantskom oceanu, uz mornara iz engleske serije "Mućke", koji je stalno pričao dogodovštine s putovanja.   

Drugi dio predavanja održat će se kroz mjesec dana, a predavač je Milko Kronja. 

 

Piše: kapetan Dragomir Mucić 

 

Napomena: Korištena "Sušačka revija" i zabilješke s predavanja.