22.07.2014 Iz zemlje

Prenosimo s portala Slobodne Dalmacije: 

Korčulanska kompanija “Korkyra Shipping” tijekom protekla dva tjedna preuzela je upravljanje brodovima “Ocean Drover” i “Ocean Swagman”, namijenjenima prijevozu žive stoke, čiji je vlasnik “Wellard Ships”, australski brodar sa singapurskom adresom.

Pomorskoj, ali i široj javnosti zanimljiviji je “Ocean Drover”, u čije se potpalublje može smjestiti oko 75.000 ovaca ili 18.000 goveda, zbog čega je taj brod svjetski rekorder u svojoj “klasi”. Zanimljivo je da je taj brod izgrađen 2002. godine u pulskom “Uljaniku” pod imenom “Becrux” za panamski “Sussex Shipping”, te da je svojedobno bio “zvijezda” specijaliziranih televizijskih serija o najneobičnijim brodovima.
Hrvatska posada

Velika australska kompanija koja se prvenstveno bavi uzgojem i trgovinom stoke prije pet godina ciljano je kupila taj brod radi prijevoza goveda i ovaca s farmi u Australiji, Novom Zelandu, SAD-u i Brazilu prema zemljama Bliskog istoka. Na brodu dugom 180 metara i širokom 31,1 metar, koji može ukrcati i 15.000 tona stočne hrane, te 2,7 milijuna litara vode, plovi 45 članova posade među kojima su i hrvatski pomorci.

“Ocean Drovera” pokreću MAN-ovi strojevi koji mu omogućavaju razvijanje vrlo solidne brzine od 20 čvorova.
Znatno je manjeg kapaciteta drugi brod kojim “Korkyra” odnedavno upravlja, a riječ je o “Ocean Swagmanu”, koji može prevoziti 25.000 ovaca ili 6000 goveda. Izgrađen je 2010. godine u indonezijskom Batamu, a posjeduje certifikat “Zelena zvijezda” zbog niske razine ispušnih plinova i prevencije zagađenja mora i zraka.

Na “Ocean Swagmanu” plove 34 člana posade koji skrbe o brodu dugom 130 metara i širokom 21,6 metara, a u čijim se spremnicima nalazi oko 1500 tona stočne hrane, ali i 2 milijuna litara pitke vode, što je jednako kapacitetu olimpijskog plivačkog bazena!


GORDAN ZUBČIĆ, 22.7.2014