24.11.2018 Iz zemlje

ZA rad po mjeri čovjeka bio je moto 8. kongresa SSSH, što se od 22. do 24. studenoga održao u Opatiji.  Na kongresu je iskazano  novo povjerenje dosadašnjem predsjedniku Mladenu Novoselu za obavljanje te funkcije u sljedećem mandatnome razdoblju.

- Rad po mjeri čovjeka je realan cilj i temeljno pravo svakoga čovjeka. No, u Hrvatskoj se neće ostvariti sam od sebe. Za Rad po mjeri čovjeka moramo se izboriti, zajedno - utjecajem na zakone i javne politike, ali i sindikalnim radom na razini poslodavca. Svaki put kada zaštitimo prava samo jednog člana sindikata, kada u pregovorima izborimo novi kolektivni ugovor ili nastojimo utjecati na promjenu nekog zakona, radimo kako bismo se približili našem cilju, boljim radnim mjestima i pravednijem svijetu rada u Hrvatskoj,poručio je Mladen Novosel.

Kongres je izabrao i novu Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor, te usvojio Statut SSSH, kao i Program rada za razdoblje 2018. – 2022.

Prioritet u djelovanju će biti koncept SSSH Rad po mjeri čovjeka koji u svim dimenzijama kvalitete radnoga mjesta vodi računa o dobrobiti radnika, te demokratičnoj organizaciji svijeta rada i radne okoline.

Na tome tragu, Kongres je donio i Deklaraciju o četvrtoj industrijskoj revoluciji i radu po mjeri čovjeka u budućnosti, Deklaraciju o razvoju industrijskih odnosa, Deklaraciju o sindikalnim integracijama, te Deklaraciju o položaju mladih na radnom mjestu i u sindikatu.

Izvor: SSSH