28.07.2014 Iz zemlje

Uz vijest koju prenosimo iz Slobodne Dalmacije, dijelimo i pismo Nikše Smoje, jednog od radnika Jadroplova, upućeno javnosti i svima koji su mišljenja da je prodaja ovog hrvatskog brodara kako i sam kaže, "velika afera". U privitku možete pročitati službeni dopis Centra za restrukturiranje i prodaju direktoru Jadroplova, vezano uz odluku o javnom prikupljanju ponuda za prodaju dionica Društva Jadroplov d.d.

Do 15. rujna konačni je rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju dionica splitskoga „Jadroplova“. Kako je odlučeno na sjednici Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (DUUDI), do tog datuma potencijalni kupci mogu obaviti ‘due dilligence’ poslovnih knjiga „Jadroplova“ kako bi provjerili sve relevantne podatke iz poslovanja ove splitske brodarske kuće, te službeno predati ponudu za kupnju tvrtke.

Kao što je poznato, u DUUDI-ju su definirali cijenu “Jadroplova” koji se kupcima nudi za početni iznos od 130 milijuna kuna. Svih 70 posto dionica te brodarske kuće, koliko ih država ima u svojem portfelju, stavljeno je na prodaju.

Premda u DUUDI-ju za sada ne žele otkrivati potencijalne kupce, interes su pokazali zadarska “Tankerska plovidba”, grčki brodovlasnik Nicos Tsakos i njegova “Tsakos grupa”, brodarski investitor iz Hamburga “H. Vogemann grupa”, te splitski “Brodospas”.

Budući vlasnik “Jadroplova” mora zadržati sjedište tvrtke u Splitu, zapošljavati hrvatske pomorce (može i europske po potrebi), te zadržati brodove pod hrvatskom zastavom. Ali, samo prvih pet godina nakon privatizacije.

Denis Krnić, Slobodna Dalmacija

 

Pismo Javnosti - Nikša Smoje

Najprije da se zahvalim Sindikatu pomoraca Hrvatske na organiziranoj i održanoj tribini na temu prodaje Jadroplova. Nadalje, zahvaljujem se svima koji su svojim prisustvom tribini ili na bilo koji način pokušali javnosti objasnit posljedice prodaje Jadroplova, na "ovakav" netransparentan način.

Odlaskom s tribine čujem komentar - Od ovoga može nastat velika afera. Prešutija sam, nije mi se išlo ni u polemiku i nije mi do politike, ali razmišljam... pa ovo je, ustvari, već velika afera. Zaustavimo je!

Vratimo se nešto godina unatrag. Potezom pera sva društvena imovina je pretvorena u državno vlasništvo. Na taj način politička elita koja demokratskim izborima dođe na vlast slobodno raspolaže tom imovinom, tim bogatstvom. Prodaje, preprodaje, nazovi investicije... svih ovih godina su pokazale surovu neuspješnost tog modela. Je li je netko možda spominjao i kriminal?
Zadatak nas svih zajedno i nas kao pojedinaca je da Vladi Republike Hrvatske pomognemo da izbjegnu takvu pretvorbenu sramotu, da im olakšamo život, da im omogućimo bolji uvid u posljedice prodaje Jadroplova, po ponuđenim uvjetima, te da ta ista, demokratski izabrana Vlada, donese ispravnu odluku.

Nije mi cilj, ponovno ponavljati o podcijenjenosti iznosa za prodaju, bezuvjetnoj predaji, pardon treba stajati "prodaji" Jadroplova, lako mogućem gašenju dobrog dijela brodarstva u Hrvata, posljedice na nastavak obrazovanja pomorskog kadra, radnim mjestima pomoraca, pa i onih pedesetak u direkciji. Stručnije osobe od mene su o tome već dosta pisale, govorile, upozoravale i treba ih dobro, dobro poslušati.

Koliko je zadnjih godinu, pet, deset... Jadroplov platio poreza? Koliko novaca su tih istih godina zaradili hrvatski pomorci na brodovima Jadroplova, a koje su oni i njihove obitelji potrošili u Hrvatskoj? Koliko se pomorskog kadra doškolovalo na brodovima Jadroplova tih godina, pa su otišli na strane brodove, zaradili novce i donijeli ih u lijepu našu... i sad se sve to potezom onog istog "pera" pretvara u bezuvjetnu pustoš? Koji su tu dugoročni interesi za Hrvatsku, za lijepu našu, za našu djecu, za našu budućnost... ili, da li netko opet spominje...?

Pitate se zašto ja ovo pišem? Pa skoro četrdeset godina radim u Jadroplovu, od pomorca do nekakvog malog šefa. Radim u firmi kroz koju je u ovih 67 godina prošlo po mojim grubim procjenama oko 10.000 pomoraca, firmi u kojoj su mnogi odradili cijeli životni vijek hraneći svoju obitelj i školujući svoju djecu, firmi koja je 1947. godine počela svoj život s starim motornim jedrenjacima i prastarim parobrodima, a sad ima osam izvrsnih brodova s najvećom tonažom u svojoj bogatoj povijesti... Poznajem osobno na stotine pomoraca, sadašnjih i bivših, aktivni sam suradnik Udruge umirovljenika Jadroplova. Pišem vijesti za pomorce već 14 godina, a o ovome im nemam hrabrosti napisat. Ionako su sve već doznali. Ovo otvoreno pismo pišem da tim istim pomorcima sutra mogu pogledati u oči, da sam i ja nešto pokuša uradit da se spriječi sramotna i bezuvjetna prodaja Jadroplova, firme koju su oni svojim dugogodišnjim radom stvarali.

Nikša Smoje, radnik Jadroplova

 

DOKUMENT: Službeni dopis Centra za restrukturiranje i prodaju direktoru Jadroplova