26.06.2014 Iz zemlje

Nakon poziva Udruzi brodara na sudjelovanje na javnoj tribini koja će se održati sutra u Splitu, na temu moguće rasprodaje Jadroplova, Udruga brodara Mare Nostrum odgovorila je apelom: 

Hrvatska udruga poslodavaca-brodara u međunarodnoj plovidbi Mare Nostrum okuplja najznačajnije hrvatske brodare koji upravljaju flotom od 141 broda sa 1,7 mil GT i zapošljavaju oko 4000  ljudi od čega oko  3200 pomoraca. Udruga promiče interese hrvatskog brodarstva i zalaže se za stvaranje pretpostavki za konkurentno poslovanje na svjetskom i europskom tržištu.

Kao što smo upoznati, u tijeku je postupak pripreme za raspis natječaja za prikupljanje ponuda za prodaju dionica jedne od naših članica, trgovačkog društva Jadroplov, d.d., Split čiji je većinski vlasnik država.

Želimo i ovim putem ukazati na činjenicu da je u proteklih dvadeset godina broj brodarskih trgovačkih društava koji upravljaju brodovima u međunarodnoj plovidbi u Republici Hrvatskoj sa 14 smanjen na 10, da je flota višestruko smanjena te da je od 2008. godine u tijeku jedna od najduljih i najtežih gospodarskih kriza na svjetskom brodarskom tržištu, a koju su hrvatski brodari preživjeli  zahvaljujući kvalitetnom upravljanju društvima i razumnoj poreznoj politici prema  brodarstvu.
Jedno od društava koja su opstali u krizi je upravo društvo Jadroplov d.d. Split, koje je ujedno i jedno od najvećih brodarskih društava   u Splitu, gradu koji je nekada imao čak 11 brodarskih društava. Od 8 brodova u floti Jadroplova, 7 ih vija hrvatsku zastavu, te su prijavljeni u sustav poreza po tonaži. Društvo zapošljava isključivo hrvatske pomorce, a za izobrazbu kadeta i vježbenika stroja godišnje izdvaja više od 3 milijuna kuna, time direktno smanjujući nezaposlenost koja je jedan od gorućih problema u Hrvatskoj.

Ovi podaci ukazuju na širi društveni značaj ovog trgovačkog društva, o čemu bi, smatramo trebalo voditi računa i u predstojećoj prodaji.
Mare Nostrum se stoga zalaže, ne ulazeći u legitimna prava vlasnika, da se u procesu prodaje dionica osigura kontinuitet poslovanja trgovačkog društva Jadroplov d.d. u Splitu i rast  njegove osnovne djelatnosti- brodarstva.  Jednako tako, smatramo da bi bilo izuzetno bitno osigurati obveze budućeg vlasnika glede zapošljavanja hrvatskih pomoraca koji su izloženi konkurenciji jeftinijih pomoraca s dalekog istoka kao i nastavak izobrazbe mladih pomoraca.

Smatramo da se ovi ciljevi mogu postići kroz obvezivanje ponuditelja u postupku prodaje na prihvaćanje novog investicijskog ciklusa, zadržavanje ili povećanje  postojećeg broja europskih/hrvatski pomoraca, zadržavanje sjedišta tvrtke u Splitu, te zadržavanje flote pod zastavom države članice EU.

U tom kontekstu Mare Nostrum podržava prijedloge koje je u ovom predmetu CERP-u dostavilo nadležno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.
Isticanje ovakvih dodatnih uvjeta u natječajnom postupku, kao što je to navedeno i u dopisu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, nije protivno pravnoj stečevini EU, niti je nepoznata praksa u državama članicama.

Vjerujemo da ćete dodatno razmotriti iznesene argumente, te donijeti odluku koja neće imati dugoročno štetne posljedice za opstojnost ovog značajnog hrvatskog brodara.

Ovim putem još jednom pozivamo sve zainteresirane na sutrašnju otvorenu raspravu s početkom u 11 sati u Knjižnici Marka Marulića u Splitu.