22.11.2017 Iz zemlje

Autor: Vladimir Šetka, HRT

Prvi sastanak komisije Udruge brodara Mare Nostrum i predstavnika Sindikata pomoraca Hrvatske o ukrcaju pomoraca izvan Europske unije na brodove pod hrvatskom zastavom u međunarodnoj plovidbi održan je u ponedjeljak u Zadru.

Čini se da i hrvatska trgovačka mornarica teško nalazi nižu posadu - to je naime glavni argument s kojim su predstavnici brodara došli pred predstavnike Sindikata pomoraca Hrvatske. Nakon sastanka s brodarima pomoćnik glavnog tajnika SPH Vladimir Svalina navodi kojih zanimanja na hrvatskim brodovima nedostaje. Znači to su mehaničari, kormilari, mornari, stjuardi, baš niža radna mjesta kojih jako puno ima na svjetskom tržištu izvan Europske unije, navodi Svalina. 

No, bez obzira na to, smatra kako to može značiti samo jedno - gubitak radnih mjesta za hrvatske pomorce. Činjenica je da je pomoračka populacija u Hrvatskoj najvećim dijelom su časnici, što je dobro, to je nadgradnja prepoznata u svijetu, nemamo istina veliki broj, ali s 20.000 ljudi smo vrlo  cijenjeni vani. Niža posada zbog "x" okolnosti ima je svakim danom manje, ali postoji nešto. To što postoji, mi čuvamo da i dalje opstane, kaže Svalina. Dodaje kako su plaće niže posade preniske za životne troškove u Hrvatskoj. A plaće naše niže posade se uspoređuju s plaćama Filipina, Indije, Burme, Vijetnama itd., gdje je standard apsolutno niži nego u EU-okruženju i to je ključan razlog, ističe Svalina. Na kraju zaključuje kako su brodari pokazali dobru volju za daljnje razgovore i pronalazak najboljih rješenja.