14.11.2017 Iz zemlje

Piše: kapetan Dragomir Mucić

Inicijativom  gospodina Saše Jurata na sastanku Izvršnog odbora Udruge pomorskih kapetana i časnika  – Šibenik, sa svim zainteresiranim građanima, ne samo iz Šibenika i s otoka šibenskog arhipelaga, već iz cijele „Lijepe naše“, a posebno uz potporu FB grupe „Tijat u srcu“ razrađeno je i napravljeno snimanje emisije na brodu „Tijat“, s temom „Gurmanske ćakule“, tijekom komercijalnog putovanja od Šibenika preko Zlarina, Prvić Luke i Šepurine, do Vodica i natrag, s osnovnom zadaćom očuvanja m/b „Tijat“ na liniji koju sada održava. Sponzori hrane i pića su bili Udruga pomorskih kapetana i časnika  Šibenik i POU „Libar“. Jelovnik sastavljen od slanih srdela i bakalar a la Tijat je na vrijeme pripremljen, zahvaljujući prvenstveno brodskom kuharu Branimiru Miškiću (koji je uspješno pobijedio anoreksiju) i vrijednoj gospođi Jagodi Bokulić, koja je pripremila i donijela na brod velike količine domaćih kolača.

Tako se je isplovilo iz luke Šibenik, pod zapovjedništvom Srećka Klobučara, dana 10.11. u 15:30 sati, gdje su ukrcani članovi Udruge pomorskih kapetana i časnika zajedno s članovima FB grupe „Tijat u srcu“, te se je s putnicima na redovnoj liniji otplovilo prema otocima Zlarin i Prvić do luke Vodice i ponovno za luku Šibenik.

Dolazak u luku Šibenik je bio u 19:15 sati kada uz klapu Romanca i degustaciju  bakalara i kolača „Gurmanske ćakule“ dosežu vrhunac, istina s malo priče, a puno zalogaja.  Normalno, jedina tekućina koja se je pila tijekom snimanja Gurmanskih ćakula je bila voda, ako ćete vjerovati…

Obostrana privrženost  m/b „Tijat“ i naših građana najbolje se vidi u riječima administratora FB grupe „Tijat u srcu“ Roberta Udiljak koji piše, citiram:  „Gdje god Tijat plovi, tu su i kamere! Toliko star, a toliko popularan da je oko sebe okupio veliki broj ljudi kojima je taj brod ušao pod kožu. Možda niste znali, Tijat je brod s gotovo 4.000 fotografija od kojih su dvije milenijske Šime Strikomana. Sve slike objavljivane su na raznim portalima, a najviše ih je pohranjeno u FB grupi "Tijat u srcu"! Grupa se zalaže prije svega za očuvanje Tijata kao kulturnog dobra te očuvanje pomorske tradicije. Idemo dalje jer plovidba Tijatom je doživljaj koji se pamti“. Njegove pisane riječi je nadopunila naša draga gospođa Ivana Beban, koju isto tako citiram: «Da mi je netko rekao da ću tako zdušno navijati za brod koji je star 62 godine, koji je bučan, relativno neudoban, a opet tako čaroban. Čudesan u svojoj pojavi dok plovi morem, a tako lijep ukras svakoj luci u kojoj je privezan. Stabilan, pouzdan, okretan. Iako ima jedan motor, stvara najljepšu moguću glazbu. Čuješ ga dok dolazi, kao da poručuje - evo stižem, sve će biti u redu ... Taj brod je čudo. Povezao nas je na sve moguće načine, u radosti i u tuzi. Plovi, plovi naš dragi brode».

Za kraj još dvije slike: „Tijat u Rubikovoj kocki“ i „Čarobni Tijat“, autora Nevena Frlekina i  Saše Jurata.