20.06.2017 Iz zemlje

U Sindikatu pomoraca Hrvatske održana je konferencija za novinare u povodu povratka naših pomoraca koji su tri mjeseca bili u pritvoru u Angoli. Iako jako sretni što su se napokon vratili svojim obiteljima, slučaj pomoraca broda Sutton Tide, kapetana Duška Jelače i prvog časnika Vanje Maričića,  još nije završen. U nastavku pročitajte  probleme s kojima su se suočili ovi pomorci.   

Slučaj okončan, svi zadovoljni, idemo dalje. Ovo je rečenica koja nikome ne bi smjela pasti na pamet. Zašto?

Kriminalizacija pomoraca jedan je od najvećih problema s kojim se pomorci suočavaju. Upravo zbog toga sindikalne organizacije imaju smjernice kako postupati u ovakvim slučajevima, ali se u ovom konkretnom slučaju pomoraca s broda Sutton Tide te smjernice nisu poštivale. Kriminalizacija pomoraca ogroman je problem koji nekad pogodi samo zapovjednika, nekada zapovjednika i upravitelja stroja, a nekada i cijelu posadu.

Brod, koji bi trebao biti dokazni materijal, se pusti da radi s novom posadom kako kompanija ne bi gubila novac, a pomorci, oni gube sve. I novac i zdravlje i čast dobrih radnika. I iako zakon traži brzu istragu uz poštivanje svih prava pomoraca, to sudovi ne uvažavaju

Što je sve prekršeno u ovom slučaju?

1.     Pretres koji je učinjen bez pisanog naloga suda ili istražitelja, a na prijavu kompanije (predstavnik kompanije se još pravi blesav pa pita zapovjednika zna li on čemu ovaj pretres i po čijem nalogu?!)- sramota!

2.     Pomorci ispitivani bez tumača.

3.     Od pomoraca traženo da potpišu dokument na jeziku kojega ne razumiju (Portugalski), dokument za koji se kasnije utvrdilo da se radi o priznanju krivnje.

4.     Pomorcima su oduzete putovnice i smješteni su u hotel, ne po svom izboru, već po izboru kompanije, koja je tužitelj u ovom slučaju. A hotel je, gle čuda, u vlasništvu rođaka od istražitelja u ovom slučaju!!!

5.     Bez izdavanja bilo čijeg (suda i/ili javnog tužitelja) pisanog naloga zadržani od 23.03. do 18.05.2017.

6.     Nije im dodijeljen ni branitelj po službenoj dužnosti iako još nisu imali izabranog branitelja.

7.     Nije im službeno priopćeno za što i tko ih optužuje sve do 18.05.2017. kad im je dostavljen službeni dokument suda kojim im se naređuje da ne napuštaju grad Soyo i da su dužni javljati se sudu jednom tjedno.

8.     Kompaniji, tužitelju u ovom slučaju, se dopušta da poziva članove posade i s njima komunicira bez prisustva njihovih branitelja, suca i osumnjičenih ili njihovih odvjetnika. Prema izjavama članova posade nastojalo ih se uvjeriti da promjene iskaze i terete strane članove posade.

9.     Član posade, Filipinski pomorac 2. časnik palube, koji je bez dokaza optužio kolege, mirno nakon dokazanog lažnog svjedočenja, koje je dva puta mijenjao tijekom postupka, napušta zemlju.

10.   Kadet, stipendist kompanije, koji je više puta lažno svjedočio i mijenjao iskaze, također bez ikakve odgovornosti.

11.   Direktorica kompanije koja je navodno, prema svjedočenju kadeta, primila od njega novac, ne biva ni opomenuta.

Zbog svega navedenog  ne smijemo ni pomisliti na gore spomenutu rečenicu, već iskoristiti ovaj događaj da se konačno donesu obligatorna pravila na svjetskoj razini koja će u svakom kutku svijeta biti poštovana. Brza istraga, uz zaštitu svih prava pomoraca. Istraga u kojoj će sudjelovati stručnjaci u pomorstvu, jer ne može se dopustiti istraživanje kao u ovom slučaju gdje su pomorci zadržani iako su svi relevantni dokumenti upućivali na to da nema osnova, jer ta količini nafte jednostavno NIJE POSTOJALA. 

Ne smijemo dopustiti da kompanija, koja je posumnjala u svoje pomorce i koja je koristila novac i imidž da bi nametnula svoje zaključke, a da nije ni provjerila papire koji su joj bili u posjedu, prođe bez kazne.