16.09.2014 Iz zemlje

U Brodograđevnoj industriji Split, na stroju za rezanje limova 16. rujna 2014. godine započela je obrada čelika za Novogradnju 582. Riječ je o gradnji radnog broda betonare, ugovorenoj za domaćeg naručitelja tvrtku Plovput iz Splita, stoji u priopćenju Brodosplita. 

Brod je ukupne dužine 48,20 metar, širine 11,30 metara i visine na boku 4 metra, a imat će nosivost 705 tona. Specifičnost broda je što ima vlastitu pramčanu rampu, putem koje neovisno o ukrcaju vode i građevinskog materijala, ulazi i jedan građevinski stroj (kamion, bager ili autodizalica).

Njegova namjena uz izgradnju novih objekata sigurnosti plovidbe je i održavanje postojećih u području signalizacije, kao i obavljanje najsloženijih hidrograđevinskih poslova na moru, te opskrbu svjetionika pitkom vodom.

Gradi se prema projektno-tehničkoj dokumentaciji od strane Brodarskog instituta d.o.o. i odobrenoj od Hrvatskog Registra Brodova.

U ovom trenutku diljem Jadrana nalazi se ukupno 1054 objekta pomorske signalizacije o kojima skrbi Plovput, poput nedavno izgrađene svjetleće oznake na pliči Buškanj u Lastovskom kanalu, stoji u priopćenju Brodosplita.

izvor: www.slobodnadalmacija.hr