08.02.2013 Iz svijeta

Nedavna anketa tržišta koju je provela švedska kompanija Swedegas otkrila je značajan interes za ukapljeni prirodni plin (LNG) u sektoru švedskog brodarstva. Dovoljno veliki interes daje potporu izgradnji LNG terminala u Luci Göteborgu, najvećoj dostavnoj luci u nordijskoj regiji.

Studija pokazuje povratnu informaciju od cca. 20 velikih brodarskih, industrijskih kompanija te onih koje trguju plinom, te je utvrdila da je primjena strožih propisa o emisijama utvrđenih u IMO-u (Međunarodnoj organizaciji rada), uključivši općeniti trend uzmicanja od nafte, među najboljim čimbenicima koji pridonose LNG pokretu.
"Odaziv je bio vrlo ohrabrujući. Studija jasno pokazuje da  je LNG gorivo budućnosti i da su tvrtke spremne ulagati u skladu s uvođenjem LNG-a na švedsko tržište ", kaže Lars Gustafsson, predsjednik Swedegasa.
Swedegas i nizozemska tvrtka Vopak planiraju veliku investiciju u LNG terminal u najvećoj luci u nordijskoj regiji. Luka Göteborgu podupire projekt i ulaganje u lučkom području. Nudeći otvoren pristup terminalu za bilo koju tvrtku koja želi uvesti LNG u Švedskoj, na tržištu će po prvi put biti potpuno slobodno birati opskrbljivača LNG.