08.02.2013 Iz svijeta

Tankeri koje prevoze oko polovice ukupnog tereta naftnih derivata, neće zarađivati kroz idućih pet godina kao posljedica prezasićenosti tankerima na svjetskom pomorskom tržištu, rekli su iz agencije McQuilling Usluge LLP.

Brodovi srednjeg raspona koji prevoze 35.000 do 40.000 tona nafte će izgubiti čak milijun dolara godišnje do 2016. i 2017. zbog činjenice da operativni troškovi prijevoza prelaze zaradu, napominju u svom godišnjem pregledu tankerskog tržišta iz agencije McQuilling, sa sjedištem u Garden Cityu, državi New York, te procjenjuju zaradu za pet vrsta tankera koji isporučuju i sirovu naftu i naftne derivate.
Brodovi za prijevoz sirove nafte koji rade na ruti iz Saudijske Arabije u Aziju, ostvariti će najveću zaradu u razdoblju od 2013. do 2017. godine. Zarada za tankere srednjeg raspona je pod pritiskom zbog viših cijena goriva te zbog prezasićenosti tankerima na tržištu.
"Naš optimizam u ovom trenutku je ograničen na "prljavi" tankerski sektor", rekao je konzultant iz američke tvrtke Mcqulling. Sirova nafta je u industriji znana kao "prljava", dok se naftni derivati kao što su mlazno gorivo i benzin zovu "čistima" na tankerskom tržištu.