19.07.2012 Iz svijeta

UN-ova istraga je pokazala da Somalijski predsjednik Sheikh Sharif Sheikh Ahmed je zaštitio najvećeg piratskog vođu od uhićenja, izdavanjem diplomatske putovnice.

UN-a je oštro kritizirao predsjednika za "ozračje nekažnjavanja" dodijeljenu piratima u Somaliji i inozemstvu. Izvješće Vijeću sigurnosti UN-a kaže da su vođe pirata uživali visoku razinu zaštite od strane somalijskih vlasti, a nisu u dovoljnoj mjeri na udaru za uhićenje od strane domaćih i međunarodnih vlasti.
Diplomatska putovnica je izdana za Mohamed Abdi Hassan Afweyne, koji ga je predstavio vlastima u Maleziji u travnju. G. Afweyne je navodno predao malezijskim carinskim vlastima dokument od predsjednika koji potvrđuje da je bio uključen u borbu protiv piratstva.

 

U izvješću je također kritiziran lider polu-autonomne regije Puntland, kazavši da nisu uspijeli uhititi poznate vođe pirata, ali su uspješno sproveli akciju brisanja uhićenja stotina osumnjičenih pirata niže razine.
Samo jedan vođa pirata iz Puntlanda, Abshir Boyah, bio je uhićen od strane Puntland vlasti, navodi se u izvješću. On je dobio zatvorsku kaznu od samo pet godina u usporedbi s 20 godina, koliko najčešće dobiju mlađi pirati u toj regiji.