13.03.2017 Iz svijeta

Više od sto pomoraca okupilo se na Seminaru za posade brodova za kružna putovanja što je održan na Filipinima. Cilj ovakvoga seminara je educirati posade putničkih brodova koji su pokriveni bilo kojim od ITF priznatih Kolektivnih Ugovora o općenitim informacijama iz Cruise industrije, IMO/ILO i njihovom ulogom u  pomorstvu, sindikalnoj svijesti i informacijama o različitim sindikatima, kolektivnom pregovaranju, Konvenciji o radu pomoraca 2006, te o HIV – u  i AIDS - u i važnosti testiranja.

Seminar organizira ITF (International Transport Workers Federation) u suradnji s Norveškim Sindikatom Pomoraca, a povremeno se u organizaciju uključe i drugi međunarodni pomorski sindikati. Na ovogodišnjem seminaru istaknuto je da je ovo dosad najuspješniji seminar uzevši u obzir broj sudionika, obrađenih tema, ali i otvorene komunikacije s pomorcima. Seminar je trajao tjedan dana, a bio je podijeljen na osnovni i napredni tečaj. Na Filipinima je, kao gost predavač i predstavnik ITF-a Hrvatska ove godine sudjelovao naš  koordinator Romano Perić, čija je zadaća bila kroz predavanja, primjere iz prakse i otvorenu diskusiju prezentirati MLC 2006 konvenciju prilagođenu za uvijete života i rada na putničkim brodovima. Isto tako, educirao je pomorce o ITF-u i načinima i vrstama pomoći te ILO i IMO organizacijama i njihovom utjecaju na pomorce.

˝Sami seminar nije bio samo edukativnog i informativnog karaktera, već su na neki način kroz njega protkani svi aspekti pomoračkog života. Kroz sedam dana boravaka u ovom lijepom Filipinskom gradu (Cebu City) smještenom na centralnom dijelu otočja imali smo se prilike upoznati i sa znamenitostima grada, ali i s povijesti koja je ostavila dubok pečat i u svjetskoj pomorskoj povijesti. Naime, poznato je da je poznati moreplovac i istraživač Magellan koji je organizirao i vodio  prvo putovanje oko svijeta baš tu i izgubio svoj život pokušavajući ugušiti bunu i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva …

Nadalje, imali smo priliku pokazati solidarnost te donirati poklone i novac štićenicima sirotišta u tom gradu.

Svakodnevna druženja s pomorcima i njihovim familijama, te igre i natjecanja u popodnevnim  satima su bile dio programa kako bi skrenuli pažnju na dobrobit , zdravlje i socijalnu osjetljivost pomoraca.

Na kraju i od posebne važnosti, kroz predavanja smo uspjeli doprinijeti tome da pomorci budu dobro upoznati s njihovim pravima i obvezama na brodu i doma te ponudili, nadam se pregršt odgovora, pojašnjenja i primjera kako bi njihov pomorski život bio puno lakši i sigurniji.˝

Sljedeći Cruise seminar će biti organiziran na Baliju krajem Lipnja zato što će se ovaj put posvetiti pomorcima s područja Indonezije koja se prepoznaje kao jedna od većih svjetskih sila što se tiče distribucije pomoraca.