21.11.2018 Iz svijeta

U Ženevi se 19. i 20. studenoga održao Odbor za odlučivanje o minimalnoj plaći pomoraca (Joint Maritime Commission - Subcommittee on Wages of Seafarers) te je usvojena Rezolucija u svezi ILO minimalne osnovne plaće za stručno osposobljenog pomorca (AB/ able seaman). Nakon mukotrpnog pregovaranja predstavnika brodara i predstavnika pomoraca strane su se usuglasile oko teksta rezolucije, a rezultat je da je osnovna plaća AB, koja sada iznosi 614 US dolara povećana na iznos:

- 618 USD s primjenom od 01/07/2019

- 625 USD s primjenom od 01/01/2020 i

- 641 USD s primjenom od 01/01/2021.

Postupak pregovora brodara i pomoraca (ILO JMC) je utvrđen konvencijom o radu pomoraca iz 2006 konkretno smjernicom B 2.2.4.

Postignuta rezolucija ide na sjednicu ILO upravnog vijeća koja je zakazana za ožujak 2019 . kada će biti i formalno potvrđena.

Strane u pregovorima su uspjele sačuvati postignuće koje datira od 1920. godine kada je održana prva sjednica ILO JMC (Međunarodna organizacija rada - Zajednička pomorska komisija). Također je ispoštovano da Pododbor koristi prethodno utvrđenu formulu i što je najvažnije podiže minimalnu plaću kojom se kompenzira kretanje potrošačkih cijena, kretanje tečaja USD i kupovne moći. Iako su brodari pokušali osporiti promjene u industriji i potrebe za povećanjem minimalne plaće, nisu uspjeli, te je postignut dogovor o povećanju plaća, rekao je Vladimir Svalina koji je u ime Sindikata pomoraca Hrvatske sudjelovao u pregovorima.

Nakon odluke Upravnog vijeća ILO će zemlje članice obavijestiti o dogovorenim izmjenama.