16.10.2012 Iz svijeta

Jučer je u mjestu Grossetto u Italiji održano prvo predročište zbog tragedije na Costa Concordiji, u kojoj je poginulo 32 ljudi u siječnju 2012. godine.
Zapovjednik na Costa Concordiji, Francesco Schettino, bio je prisutan na pripremnom ročištu na kojemu koje su saslušani svjedoci i pregledani zapisani podatci iz brodske crne kutije.

Nakon rasprave postoji mogućnost da će se  kapetanu Schettinu suditi iduće godine za ubojstvo i za napuštanje broda prije evakuacije 4.220 putnika i članova posade.
Drugi časnik Ciro Ambrosio, časnik Salvatore Ursino i koordinator za krizne situacije u kompaniji Costa Cruises Robert Ferrarini, također su pod istragom i bili su pristuni na ročištu.
Izvješće pripremljeno prije početka suđenja je napisalo devet stručnjaka na ukupno 1000 stranica te uključuje i sedam DVD-a s dokazima prikupljenih iz podataka zapisanih za vrijeme putovanja Coste Concordije.

Ovaj tjedan također započinje završna operacija uklanjanja olupine Costa Concordie, u kojoj će sudjelovati ukupno 450 radnika i 100 ronilaca.
Iako bi bilo lakše rasjeći brod prije uklanjanja, ta opcija je odbačena zbog ekoloških rizika.