05.10.2012 Iz svijeta

Prema mišljenju predsjednika međunarodne trgovačke organizacije InterManagera i pokretača kampanje SaveOurSefarers g. Alastair Evitta, kvalifikacije brodskog časnika treba smatrati ekvivalentima fakultetskoj diplomi. To bi to uvelike pomoglo u poboljšanju javnog imidža pomorske djelatnosti i poticanja više mladih ljudi da odaberu karijeru na moru!!
Reputacija pomorskog zvanja je opala, posebice nakon nesreće Costa Concordie, iako činjenica da 99% svog svjetskog tereta koji stigne na odredište morskim putem nikada ne dospiju u medije.

Obraćajući se delegatima na prošlotjednom Pomorskom okruglom stolu u Casablanci u organizaciji ITF-a, g. Evitt je upozorio lidere u pomorskoj industriji na činjenicu  da sada nije vrijeme za rezove u edukaciji pomorskog zvanja.
"U ovim danima recesije, ušteda na troškovima izobrazbe mora biti laka meta za brodovlasnike i menadžere.To mora biti lažno gospodarstvo jer edukcija je najvažnija investicija u osiguravanju sigurne i učinkovitog rada na brodu - alternativa je trošak nesreće."
G. Evitt se također osvrnuo i na "nagovještaje propast", koji predviđaju pad broja pomoraca u posljednjih 20 godina.
Ovo je u velikoj mjeri utemeljeno dolaskom pomoraca iz bivših sovjetskih zemalja na međunarodno tržište pomoraca, a od nedavno, i kineskih pomoraca.
Međutim, s izuzetkom nekih zemalja jugoistočne Azije poput Vijetnama i Kambodže, "ne postoje izgubljena plemena budućih pomoraca na tržištu", rekao je gospodin Evitt.
Vrednovanje pomoraca "je prvi korak u privlačenju novih vježbenika u pomorskoj industriji. Kako bi privukli najbolje u ovu industrijsku granu, "moramo biti u mogućnosti ponuditi im definirani put u karijeri: ili mogućnost napredovanja ili, čak štoviše, napredovanje s broda na obalu."
Pomorstvo također mora apelirati tkz. "novoj digitalnoj generaciji", i omogućiti pomorcima korištenje Facebooka, Twittera i drugih društvenih medija na brodu.