05.02.2013 Iz svijeta

Pirati su oteli tanker Gascogne (IMO 9299161, izgrađen 2004. godine, vlasnik Sea-Tankers Shipping SAS, manager ST Management SAM iz Merignaca, Francuska, gt 4.730, dwt 7.114, zastava Luxemburg) kod  Abidjana. Pirati su oteli posadu ( 7 iz Togoa, 4 iz Benina, 2 iz Obale Slonovače, 2 iz Senegala i po jedan iz Kine i Južne Koreje).

Jučer su pirati napali još jedan tanker koji je bio usidren ispred Lagosa (Nigerija), jedan član posade broda je ranjen i prevezen u bolnicu gdje je preminuo. Prošlog četvrtka ispred obale Nigerije napadnut je još jedan tanker, a tom prilikom tanker je gađan ručnim bacačem. Posada nije ozlijeđena.

Pirati u tom području u posljednje vrijeme su znatno povećali aktivnosti, sve više koriste silu, a njihov cilj je uglavnom otimanje tereta, a ne traženje otkupnine za brod i posadu kao što je to slučaj u Somaliji. Tvrdi se da pirati uglavnom dolaze iz Nigerije, gdje korumpirano zakonodavstvo dozvoljava prodaju ukradenog goriva na crnom tržištu.

Dužnosnici iz Abidjana tvrde da je tanker Gascogne otpovio prema nigerijskim vodama te da će biti oslobođen čim se iskrca gorivo vrijedno milijune dolara.