25.09.2013 Iz svijeta

Talijanski sud je u utorak zatražio novu pretragu Costa Concordije s ciljem pronalaska dodatnih dokaza vezanih uz potonuće, prihvativši zahtjev od odvjetnika brodskog zapovjednika i građanskih stranaka.
Prošli tjedan je Concordia ispravljena, čime je otvoren put za novu potragu za novim dokazima.

Francesco Schettino, zapovjednik na Costa Concordiji, optužen je za kaznena djela, uključujući ubojstvo te uzrokovanje brodoloma i napuštanje broda 13. siječnja 2012, kada je brod udario u greben kod otoka Giglio, s posljedicama gubitka 32 života.
Schettinovi odvjetnici napominju da generatori koji se koriste za hitne slučajeve na brodu nisu radili za vrijeme katastrofe, što je posljedično spriječilo normalan rad dizala na brodu. Sud je također pristao na daljnje provjere ostalih aspekata važnih za istragu, kao što su brodska vodonepropusna vrata, ukoliko je zajamčena sigurnost istražitelja.
Schettino je priznao da on snosi odgovornost za havariju, kao zapovjednik na brodu. Međutim, također govori da nije i jedini krivac te želi da se na brodu ispitaju svi dokazi zbog tehničkih grešaka koje su mogle pridonijeti smrti žrtava.
Schettino je jedina osoba kojoj se sudi, nakon što su četiri člana posade i službenik u brodskoj kompaniji Costa Cruises, osuđeni na kazne u trajanju do 34 mjeseci zatvora nakon što su priznali krivnju prošle godine.
Costa Cruises, kompanija u vlasništvu američke tvrtke Carnival Corp, najveće svjetske kompanije za kružna putovanja, je izbjegla kazneni progon plativši 1.000.000 € (1.350.000 dolara). Žrtve havarije sada traže odštetu u sudskom procesu.

 

izvor: Reuters