25.10.2016 Iz svijeta

Veliki broj hrvatskih pomoraca radi u Nigeriji. U nastavku objavljujemo kadrove tegljenja leša brodicom koje je u nigerijskoj luci Lagos minulog mjeseca snimio jedan hrvatski pomorski časnik, koji plovi na brodu- platformi za rad na naftnim poljima. Ova grozota zorno svjedoči koliko (ne)vrijedi život u toj zemlji sa 173 milijuna stanovnika, koja je svjetski sinonim za korupciju, i u kojoj je nasilje svakodnevnica.

UPOZORENJE: VIDEO SADRŽI UZNEMIRUJUĆE SNIMKE!

"Zbog prijetnji napadima na platforme i brodove tvrtke za koju radim danima smo bili vezani uz obalu u Lagosu, nekadašnjem glavnom gradu Nigerije, 11,5 milijuna stanovnika, a čuvali su nas vojska i policija. Jednog jutra u moru pored platforme ugledali smo leš muškarca, te smo pozvali policiju. Dežurni u policiji nam je u telefonskom razgovoru rekao da nemaju vremena za uviđaj, te nam 'savjetovao '(čitaj.naredio) da leš oteglimo niz kanal u kojem smo bili vezani, kako bi ga struje odnijele što dalje  od tog mjesta, prema  Atlantskom oceanu. Obzirim da je u Nigeriji pametno poslušati 'savjete' policije, metalnom kukom vezanom konopom zakačili smo leš te ga pomoćnom brodicom odvukli niz kanal, što dalje od naše platforme,“ ispričao nam je snimatelj ove jezive scene, koji već godinama  kao časnik radi na platformama u Nigeriji.

Drugo jutro još jedan leš

Dodao je kako su drugo jutro u moru pored platforme ugledali kako pluta još jedan leš, te su ponovno pozvali policiju, koja je ovog puta ipak došla obaviti uviđaj.

„Policajci su nam naredili da leš izvučemo na obalu, radilo se o mlađem čovjeku, koji je prema tragovima krvi na glavi najvjerojatnije nasilno okončao život. Na naše iznenađenje, neću reći zaprepaštenje, jer u toj zemlji malo toga vas više može zaprepastiti, policajci su nam naredili da leš polijemo naftom i zapalimo. To smo i učinili, te je na taj slučaj prije okončan nego što je uopće otvoren,“ ispričao nam je naš sugovornik, koji je želio ostati anoniman. Dodao je kako se sada u Nigeriji situacija ponešto smirila, točnije u Lagosu, jer su strane kompanije očito poplaćale „reket“ političarima, lokalnim vođama i kome sve ne , kako bi mogle normalno raditi i poslovati.

Borbu protiv korupcije u Nigerije pokrenuo je novi predsjednik Mohammad Buhari, izabran u travnju prošle godine, ali u zemlji sazdanoj od 36 državica sa velikim dugogodišnjim utjecajem stranog kapitala to izgleda postaje nemoguća misija.

Opis ovog događaja najbolje svjedoči pod kakvim stresom žive i rade mnogi naši pomorci, strahujući za vlastiti život za šaku dolara!

Za SPH: Damir Herceg