24.12.2012 Iz svijeta

NATO je odaslao upozorenje brodarskoj industriji da ne smanjuju pažnju ili pripreme u božičnom razdoblju, jer pirati koji djeluju u Indijskom oceanu i okolnim vodama nemaju blagdana. Napad od 16. prosinca na brod Torm Kristina dokazuje da su pirati i dalje u potrazi za novim plijenom.

Viceadmiral Christian Canova, zamjenik zapovjednika NATO zapovjedništva u Northwoodu je objavio da piratstvo u Adenskom zaljevu i Indijskom oceanu je na najnižoj razini od 2008. godine: - Napad na tanker Torm kristina pokazuje da su pirati aktivni i sposobni djelovati na velikim razdaljinama od somalijske obale. NATO i pomorski partneri i dalje patroliraju i prekidaju piratske aktivnosti, a brodari imaju obvezu da nastave s implementacijom Best Management Practices (BMPs) i budu spremni da odbiju piratski napad.

BMP4 daje zapovjednicima korisne informacije za implementaciju mjera za zaštitu brodova. Publikacija je dizajnirana tako da ima jasne definicije,  terminologiju i proceduru. BMP4 može se downlodirati s NATO Shipping Centre websiteu.

Svi brodovi se pozivaju da se registriraju prije prolaska tim područjem  na UK Maritime Trade Organisation (UKMTO) sa sjedištem u Dubaju te na EU Maritime Security Centre Horn of Africa (MSCHOA) u Londonu.