14.05.2013 Iz svijeta

Brodovi bankrotirale kompanije Classic International Cruises Princess Danae i Arion ovih su dana promijenili vlasnika - Portuscalecruises i imena, postali su Lisboa i Porto.

U studenom 2012. godine kreditori su zaustavili brodove Princess Daphne (izgrađen 1955. godine), Princess Danae (1955.), Athena (1948.), Arion (1965.) i Funchal (1960.) zbog dugovanja vlasnika Classic International Cruises. Na dijelu tih brodova plovili su i hrvatski pomorci, pa je SPH/ITF intervenirao u Dubrovniku i Kotoru kako bi posadama bila isplaćena dugovanja na ime plaća.

Zanimljivo je da se pod imenom Arion krije bivši brod riječke Jadrolinije Istra (kasnija imena Astra, Astra I i Arion) izgrađen u pulskom Uljaniku, a sada je postao Porto. 

Flota Portuscalecruises, u vlasništvu portugalskog biznismena Rui Alegre (44), trenutno se sastoji od brodova Lisboa (bivši Port Melbourne Therisos Express, Danae, Anar, Starlight Princess, Baltica, Princess Danae), Porto, Azores (bivši Stockholm, Volkerfreundschaft, Volker, Fridtjof Nansen, Italia I, Italia Prima, Valtur Prima, Caribe, Athena) i Funchal.(dp)