16.06.2017 Iz svijeta

Sindikat pomoraca Hrvatske je alarmirao sve nacionalne i inozemne institucije nadležne za slučaj kriminalizacije pomoraca, među kojima su i organizacije čiji je SPH član - ITF, ETF i Nautilus federacija. Slijedom toga, glavni tajnik Nautilus Internationala Mark Dickinson je uputio pismo ambasadoru Angole u Velikoj Britaniji gdje ističe svoju duboku zabrinutost zbog načina postupanja s pomorcima s broda Sutton Tide koji su već tri mjeseca prisilno zadržani u Angoli. Nautilus International je sindikat koji zastupa 22 tisuće kapetana, časnika, i drugih profesionalaca u pomorstvu koji rade na brodovima i obali.

Kriminalizacija pomoraca je veliki problem gdje se pomorcima uskraćuju osnovna prava na  pravilno postupanje u slučaju nesreće.  Međunarodna pomorska organIzacija (IMO) i Međunarodna organizacija rada (ILO) izradile su vodič o pravilnom postupanju s pomorcima u slučaju pomorskih nesreća, a iz onoga što znamo o slučaju pomoraca s broda Sutton Tide vidljivo je da se ta pravila ne poštuju, prekršena su im osnovna ljudska prava.

Zbog izostanka potpore vlasnika broda i države zastave broda, ostalo je na nama, sindikalnim organizacijama koje se bore za prava i zaštitu pomoraca da reagiramo i izborimo se za pravdu. Dickinson u svom pismu ističe kako se nada da će Ambasador ovo pismo proslijediti do vlasti u Angoli da se slučaj riješi što prije.

Pismo koje je glavni tajnik Nautilus Int. napisao ambasadoru Angole u Velikoj Britaniji možete pročitati OVDJE.