17.10.2012 Iz svijeta

Francuski brodar CMA CGM, kao što se pretpostavljalo i najavljivalo, dobiti će financijsku potporu francuske vlade. Brodar iz Marseillesa je potpisao memorandum of understanding, s Fonds Strategique d'Investissement (FSI), javnom financijskom tvrtkom čiji je 51% vlasnik Caisse des Depots, a 49% država, prema kojem će FSI postati vlasnik šest posto akcijskog kapitala CMA CGM.

Sporazum predviđa da FSI potpiše isplative obveze u iznosu od 150 milijuna dolara, ta transakcija će FSI-ju dati pravo na kvotu od šest posto kapitala CMA CGM u trenutku konverzije. Prema najavama, sporazum koji predviđa i financijsko restrukturiranje brodara, biti će potpisan slijedećeih tjedana.

Osim od FSI-ja, brodar je dobio i novu financijsku potporu od turske grupe Yildirim koja je trenutno vlasnik 20% kapitala CMA CGM; naime i ta grupa će potpisati isplative obveze u akcijama u iznosu od 100 milijuna dolara što će turskoj grupi donijeti pravo na još četiri posto CMA CGM u trenutku konverzije.

CMA CGM trenutno zapošljava oko 18.000 osoba od čega 4.300 u Francuskoj; među njima je i veliki broj hrvatskih pomoraca.