05.07.2012 Iz svijeta

Financijska kriza paralizira marokansku trajektnu kompaniju Comanav-Comarit, brodovi ne plove, a posade su bez plaće. Sredinom lipnja dogodio se neočekivani obrat kada su prijašnji predsjednik uprave i izvršni direktor Taoufik Ibrahimi i pet drugih osoba uhićeno i sprovedeno u zatvor od strane lokalne policije.

Prema pisanju lokalnog tiska, tih šest osoba, uključujući i dva bivša izvršna direktora Comanava i generalnog tajnika sindikata pomoraca i lučkih radnika (Union Marocaine du travail-UMT) ispitana su na sudu drugog srpnja.

Marokanski tisak je najprije objavio da je šest osoba pod osnovanom sumnjom zlorabe u godinama kada je Comanav bio državna kompanija, ali je kasnije postalo jasno da  se optužuju i za mnogo teže kriminalne radnje učinjene u posljednje vrijeme.

Sud u rabatu ih je optužio i za " sabotažu struktura, luka i brodova, ugrožavanje nacionalne sigurnosti, otkrivanje profesionalnih tajni i sprječavanje slobode rada".

Uhićenja su, prema svemu sudeći, izravna posljedica incidenta u luci Tanger Med, gdje su se dizalice koristile za  blokiranje brodova, uključujući brodove talijanske kompanije Grandi Navi Veloci koja je preuzela upravo od Comanav-Comarita trajektni servis za francusku luku Sete.

U isto vrijeme, zaposlenici kompanije, ogorčeni zpomorske uprav bog nerješavanja financijskih problema kompanije, zauzeli su upravnu zgradu kompanije ali i zgradu pomorske uprave u Casablanci. Ibrahimi i njegove kolege su optuženi da su imali koristi od tih napetosti te  da su ih ohrabrivali zbog vlastitih interesa.

S obzirom na uhićenje sindikalnih vođa, generalni tajnik ITF-a David Cockroft je izjavio da su razlozi uhićenja vrlo mutni, a da optužba da su uhićeni kovali zavjeru da bi kompanija završila u bankrotu  besmislica.(dp)