05.04.2013 Iz svijeta

Prenosimo iz Novog lista: U štivu broda pao je djelatnik kooperantske tvrtke »Barel usluge« iz Rijeke – Saša Jedretić (27) i dok se ne utvrde sve okolnosti brod ostaje u Rijeci

Specijalizirani brod za prijevoz »živog tereta« Polaris 2 ostao je i jučer privezan na vezu riječke Luke na Bečkom pristaništu iako je svih 1700 junaca za Libiju uspješno ukrcano. Zbog teške tragedije koja se dogodila u srijedu u 14,30 sati kada je s visine od 16 metara u štivu broda pao djelatnik kooperantske tvrtke »Barel usluge« iz Rijeke – Saša Jedretić (27) brodu je zabranjeno isplovljavanje sve dok se ne utvrde sve okolnosti koje su dovele do tragedije.

U ovom trenutku je posve nezahvalno spekulirati kako je nesretni Jedretić poginuo. Posve je izvjesno da su se neposredno prije kobnog pada na brod ukrcavale bale sijena...
    Zamjenica županijske Državne odvjetnice iz Rijeke Tatjana Čarapić nakon zaprimanja informacija o događaju u Luci izdala je potrebne naloge nadležnim službama koje pod hitno provode sve radnje da se utvrdi točan uzrok kobnog pada.
    Uz djelatnike kriminalističke policije PU Primorsko – goranske, očevidu su nazočili i inspektori Državnog inspektorata, inspektori zaštite na radu kao i nadležni djelatnici riječke Luke.
    U cijeli slučaj uključeni su i djelatnici riječke Lučke kapetanije, a očevid na mjestu stradavanja nesretnog rada obavio je i prof. dr. Alan Bosnar iz riječkoga Zavoda za sudsku medicinu.
    Tijekom jučerašnjeg dana dr. Miran Čoklo iz Zavoda za sudsku medicinu obavio je obdukciju nesretnog mladića i utvrdio sa je smrt bila trenutačna i to zbog ozljeda glave.
    Prema neslužbenim informacijama tragičnom događaju nazočilo je i nekoliko svjedoka ali čini se – da nitko baš nije vidio kako je i zbog čega uslijedio pad u štivu.
    Prema našim pouzdanim informacijama daljnja odluka o cijelom slučaju biti će proslijeđena na odlučivanje općinskom Državnom odvjetništvu. Već sama ta činjenica upućuje da se ne radi o kaznenom djelu koje je u nadležnosti Županijskog odvjetništva, a je li bilo propusta i zbog čega se konkretno dogodila teška tragedija – ustanovit će se istragom koju ću sprovoditi općinsko tužiteljstvo.
    Nakon što se prikupe svi relevantni pokazatelji s pripadajućom dokumentacijom – brod će dobiti »zeleno svijetlo« za napuštanje riječke luke. Inače operativni poslovi ukrcavanja junadi bili su gotovi prije tragedije i brod je trebao napustiti riječku luku oko 16,30 sati.
    Prema informacijama iz riječke Luke – utovareni junci imaju dovoljno hrane i vode i nema naznaka da bi produženi ostanak u luci mogao izazvati zdravstvene probleme.

 

B.Škorić, 05.travnja 2013 za Novi list.