05.04.2013 Iz svijeta

Zapovjednik broda Polaris 2 (brod za prijevoz stoke, izgrađen 1986., gt 18361, dwt 8443, vlasnik/manager Olkany Shipping Co. S.A. iz Paname, zastava Panama), sirijski državljanin, zadržan je po nalogu općinske državne odvjetnice u riječkom zatvoru na mjesec dana pod optužbom za počinjenje teškog kaznenog djela, a brodu je prije nekoliko sati dozvoljeno isplovljavanje (u ovom trenutku još je privezan). 

Općinska državna odvjetnica je odredila kao jamčevinu svotu od 400.000 dolara nakon čije uplate će zapovjednik biti pušten (osiguranje za potraživanje obitelji smrtno stradalog radnika). Radi se o još jednom primjeru kriminalizacije zapovjednika koji je optužen zbog nesreće na radu jednog lučkog radnika koji je pao s visine od 15 metara u brodsko skladište i preminuo. Istraga o cijelom slučaju još je u tijeku.

Prema podacima SPH, za uplatu jamčevine trebati će nekoliko dana zbog potrebnog vremena za bankarske transakcije, a brod će isploviti čim dođe zamjenski zapovjednik ili sadašnji bude oslobođen. Odvjetnici smatraju zadržavanje broda nezakonitim te su uputili prigovor ministarstvima pravosuđa i pomorstva (o žalbi će danas odlučivati izvanraspravno vijeće županijskog suda u Rijeci), a od ministartsva poljoprivrede zatražen je veterinarski nadzor nad životinjama.

U međuvremenu prijeti ekološki incident, jer je brod trebao isploviti još prekjučer, pa su zalihe hrane za 1700 komada junadi pri kraju, a na cijelom području oko riječkog autobusnog kolodvora na Žabici širi se nesnosan smrad kojeg brodski ventilatori izbacuju zajedno sa zrakom s broda.