20.12.2012 Iz svijeta

Nakon gotovo tri mjeseca zatočeništva u Gani, brod argentinske mornarice Libertad je pušten, te je napustio zemlju. Libertad je isplovio iz glavne luke TEMA nakon što je sud Ujedinjenih naroda prošli tjedan naredio oslobađanje. Taj brod je zaplijenjen nakon što je financijski fond odlučio naplatiti dugovanje argentinske vlade starog čak deset godina.

 

U subotu je Sud UN-a za pomorsko pravo naredio vlastima u Gani da oslobodi brod, tvrdeći da je imao imunitet jer je to vojni brod. Krajnji rok za puštanje broda jest  22. prosinca. Sud je rekao da je zadržani brod bio "izvor sukoba koji bi mogli ugroziti prijateljske odnose među državama". U studenome su pomorci na brodu Libertad navodno pripremili za oružani sukob s ganskim dužnosnicima kada su se isti pokušali ukrcati na brod s ciljem premještanja na drugi vez.
Dugotrajna diplomatska agonija je počela kada je brod bio spriječen napustit Ganu 2. listopada, nakon što je lokalni sud presudio u korist financijskog fonda NML kapitala. Fond je podružnica američkog hedge fonda Elliot Capital Management koji je jedan od argentinskih bivših vjerovnika. Fond je rekao da je dug od strane argentinske vlade čak $ 370 (£ 233m), nakon što se zemlja zadužila 2001. i 2002. godine. NML kapital je tražio 20 milijuna dolara u zamjenu za oslobađanje broda Libertad.