11.09.2012 ITF/ETF

ITF je pozdravio štrajk koji je jučer počeo u većim lukama Čile koji je organiziran za zaštitu nacionalnih brodara i pomoraca u kabotaži, jer je Vvada Čilea  je odlučila otvoriti nacionalnu kabotažu stranim zastavama.

Hector Azua,predsjednik Sindicato de Oficiales de Marina Mercante Southship objasnio je da u južnom Čileu vlada subvencionira gotovo cjelokupni prijevoz morem, a bez subvencija nijedan domaći brodar neće preživjeti zbog prevelikih troškova.

- Najavljenom promjenom politike na tim će se rutama naći brodovi pod zastavama pogodnosti s jeftinom radnom snagom, dok će čileanski brodari i pomorci ostati bez posla, izjavio je Azua.

- Otvaranjem kabotaže stranim zastavama čileanska vlada će postupno uništiti čileanske pomorce, a i dio domaćih brodara će prijeći pod zastave pogodnosti i jeftinije posade. Smatramo da ima drugih rješenja bez promjena zakona,  izjavio je Juan Luis Villalon, inspektor ITF-a iz Čilea.

- Australijski radnici su nedavno pobijedili u borbi za iste ciljeve. Pozdravljamo i podupiremo čileanske kolege u borbi za preživljavanje nacionalne brodarske industrije, izjavio je Paddy Crumlin, predsjednik ITF-a.