24.05.2017 ITF/ETF

5. Kongres Europske federacija transportnih radnika (ETF) upravo je počeo i trajat će do 26. svibnja. Slogan ovogodišnjeg Kongresa je “FAIR TRANSPORT FOR EUROPE — SOCIAL JUSTICE, SOLIDARITY, UNITY”, odnosno poboljšanje radnih uvjeta za europske prometne radnike, jednaka prava za sve, solidarnost i jedinstvo. Uoči Kongresa održane su konferencije  sekcija.

Tako je 22. i 23. svibnja održana druga po redu Konferencija mladih Europske federacije transportnih radnika, na kojoj su održani i izbori za novi sastav Odbora mladih, kao i predstavnika mladih ETF-a u Odbor mladih Međunarodne federacije transportnih radnika( ITF). U novoizabrani Odbor Sekcije mladih ETF-a, te kao predstavnik mladih ETF-a u Odbor mladih Međunarodne federacije transportnih radnika( ITF) odabrana je i SPH-ova delegatkinja Vana Bosto.

Prije početka ETF kongresa 23. svibnja održana je  Konferencija Sekcije žena u sklopu ETF-a gdje je posebno istaknuto da će se nastaviti raditi na ostvarenju načela: “jednaka plaća za jednak rad” kako bi se svima omogućilo jednake uvjete na tržištu rada. Također je istaknuta važnost obrazovanja i treninga za žene kako bi se detaljnije upoznale sa svojim pravima i kako ih zaštititi. Još jedno od pitanja koje će biti dio programa za ravnopravnost spolova u predstojećem razdoblju odnosi se i na važnost kvalitete poslova žena u transportnim sektorima.

U sklopu konferencije provedeni su i izbori za novi ETF Odbor žena te će u predstojećem razdoblju Sindikat pomoraca Hrvatske predstavljati Dorotea Zec.

ETF je organizacija sindikata koja obuhvaća sindikate transporta iz Europske unije, Europskog ekonomskog prostora i srednje i istočne Europe, a predstavlja više od 2,5 milijuna prometnih radnika iz 231 prometnog sindikata i 41 europske zemlje. Njegova glavna djelatnost je zastupanje i obrana interesa transportnih radnika diljem Europe. ETF oblikuje i koordinira transportne sindikate i socijalnu politiku, organizira zajedničke industrijske djelatnosti, sudjeluje u obrazovanju i osposobljavanju i provodi inovativna istraživanja o različitim temama o zdravlju radnika i sigurnosti na radu.

ETF je priznati socijalni partner u europskom socijalnom dijalogu, te zastupa interese transportnih radnika diljem Europe vis-à-vis Europske komisije i Vijeća ministara.