23.09.2016 ITF/ETF

Predstavnici 130 pomorskih sindikata iz 56 zemalja ovoga tjedna u Montrealu prisustvovali su Maritime Round Table u organizaciji ITF-a, s ciljem oblikovanja buduće sindikalne kampanje u pomorskoj industriji. To je drugi po redu Pomorski okrugli stol, koji je okupio aktiviste pridruženih sindikata pomoraca i lučkih radnika sa svih kontinenata. Sindikat pomoraca Hrvatske jedan je od ključnih pomorskih sindikata ITF-a, naše pomorce predstavljala je delegacija mladih, a Glavni tajnik je pozvan od ITF-a da prenosi iskustva djelovanja kroz inspekcije brodova.

Paddy Crumlin, ITF predsjednik i predsjednik ITF Sekcije lučkih radnika, objasnio je: "Lučki radnici i pomorci suočavaju se danas sa mnogo problema na poslu, više no ikad prije: automatizacije, podugovaranje, utrka do dna zbog zdravstvenih i sigurnosnih standarda, jačanje multinacionalnih kompanija, itd. Poslodavci razmišljaju isključivo o dobiti, te u mnogo slučajeva tu i staju. Mora postojati netko tko će tome stati na kraj i reći dosta je. Ovdje smo da bi vodili borbu za naše članove, kako bi se osigurala sigurna, ravnopravna radna mjesta za pomorce.

Dave Heindel, predsjednik pomorske sekcije ITF-a zaključuje: "Ovo nije samo susret. Vrijednost Pomorskog okruglog stola je pomaganje novoj generaciji aktivista kroz znanje i učenje novih vještina koje će im itekako trebati za suočavanje s izazovima, obzirom da će se upravo oni boriti za pomorce. Ovaj događaj predstavlja temelj ITF pokreta - solidarnost."

Pomorski aktivisti su u srijedu okupljeni promarširali ulicama Montreala u organizaciji domaćina International Union of Canada (SIU) kojom su poslali jednostavnu poruku - sindikalisti su glas 99% radnih ljudi, čije su glasove "potopili" onih 1% najbogatijih u društvu. Pokazali smo da ne pristajemo na izrabljivanje i neregulirano pomorsko tržište!

Rezultat marša ulicama Montreala je poziv Ministra prometa u kanadskoj Vladi na sastanak.

Kuriozitet marša je da su ga osiguravali policajci koji već drugu godinu zaredom prosveduju zbog nemogućnosti kolektivnog pregovaranja. Nose umjesto redovne uniforme kombinacije maskirnih hlača i službenih bluza, a svi automobili i motocikli su obljepljeni naljepnicama kojima sa poziva na SLOBODNO KOLEKTIVNO PREGOVARANJE.

Nadamo se da će nastavak biti i njihovi pregovori.

Pogledajte razgovor sa sudionicima događaja u nastavku: