18.10.2013 ITF/ETF

Politički tajnik ETF-a za pomorski Transport, Philippe Alfonso je u popodnevnom dijelu rada radionice koja se održava u Opatiji zaključio da će snimljeni film s primjerima uznemiravanja i zlostavljanja na brodu biti značajan alat koji će se besplatno podijeliti svim mogućim kanalima kako bi brodari, sindikati, škole, fakulteti i pomorci bili upoznati s time što im se može događati na radnom mjestu.

Nakon što su sudionici radionice pogledali dvadesetminutni film (s glumljenim scenama uznemiravanja i zlostavljanja u realnim uvjetima na brodu) rasprava je pokazala da je pogodio u srž problema.

Istaknuto je da ako nakon distribucije uslijedi veliki broj prijava takvih ponašanja i da će to značiti da je ispunio cilj.

U raspravi su pomorci, a pogotovo članice SPH koje plove na brodovima za krstarenje, istaknuli da se prijave za mobbing u praksi često koriste na neprimjeren način: neradnik i neznalica poseže za prijavom kako bi se riješio pretpostavljenog koji traži da se odradi posao. To će biti jedan od najvećih zadataka u budućnosti: da se odredi (vrlo tanka) linija koja razdvaja  stabla od šume.

Preporučeno je da se film dostavlja u srednje pomorske škole, na pomorske fakultete, vježbenicima prije prvog ukrcaja, a pogotovo brodarima.

Na kraju je najavljen završni sastanak projekta koji će se održati 4. prosinca u Bruxellesu, a istaknuto je da je opatijska radionica bila vrlo konkretna, jer je ukazala na neke aspekte problema koji na prethodne dvije radionice (u Italiji i Finskoj) nisu spomenuti (kulturološke razlike među članovima posade,  zlostavljanje europskih članova na brodovima za krstarenje posade od strane rukovodećih kadrova iz Azije, drugačije poimanje seksualnog uznemiravanja, nedostatak zakonske regulative....). 

Projekt neće završiti završnom radionicom, već će se stalno evaluirati donijete preporuke. (dp)