08.02.2018 ITF/ETF

Planovi za predstojeći STC sastanak koji će se održati u travnju u Ženevi bili su jedna od tema sastanka ITF- a i ICS- a (International Chamber of Shipping) koji je održan u sjedištu ICS- a u Londonu. Na sastanku su sudjelovali predstavnici sindikata udruženih u ITF (Norveška, Velika Britanija, Rusija, Hrvatska, Grčka, Filipini, Velika Britanija) te predstavnici ICS- a (Velika Britanija, Grčka, Bahami, Hong Kong, Japan, Njemačka). Prvenstveno se raspravio problem s državama članicama koje, iako su ratificirale MLC Konvenciju, nisu vezane izmjenama i dopunama iz 2014., zbog moguće greške koja je nastala u tumačenju odredaba same Konvencije.

Raspravilo se i o predstojećem ILO sastanku (lipanj 2018. godine) na  kojem će se razgovarati i dogovoriti tzv. ILO minimalna plaća za sljedeće dvogodišnje razdoblje. Osim navedenog, prisutni su raspravili na koji način promovirati tzv. priručnik koji bi se odnosi na poboljšanje života pomoraca kao i Smjernice koje se odnose na medicinske postupke na brodu.

Razgovaralo se i o pitanju napuštanja pomoraca i na koji način brodari odnosno udruge brodara mogu pripomoći pri rješavanju problema kada pomorci ne dobivaju plaću i vrlo često brodari ne osiguraju repatrijaciju.

Prisutni su raspravili i problem ravnopravnosti spolova i problem žena pomoraca koji vrlo teško pronalaze i zadržavaju posao na brodovima. ICS će istražiti između svojih članica na koji način mogu pomoći i sudjelovati u rješavanju ovih problema.