08.11.2012 ITF/ETF

Predsjednik ITF-a Paddy Crumlin snažno je osudio oduzimanje broda Fragata Libertad, argentinske mornarice za obuku u Gani, po nalogu tzv. američkog lešinarskog fonda. “Lešinarski fond” funkcionira tako što legalno otkupljuje bezvrijedna dugovanja kada se neka od država nađe u središtu ratnog sukoba ili bude pogođena nekom od prirodnih katastrofa i zbog toga bankrotira. Kada se nastradala država financijski oporavi, “lešinarski fondovi” zarađuju na jeftino otkupljenim dugovanjima i po enormno visokim cijenama. Konfiskaciju broda također je osudio ITF izvršni odbor.

Paddy Crumlin je izjavio: "Nalog iz Gane dolazi na nagovor jednog od najgorih međunarodnih financijskih predatora, Paul Singera, lidera američkog fonda, milijardera koji je stvorio ogromno bogatstvo vrebajući zemlje i radnike širom svijeta, bogatstvo koje je stvoreno djelomično ulaganjem u anti-sindikalne tvrtke."
On je nastavio: "U nastojanju da se zatoči jednu vladu zbog spora o državnom dugu držeći taoce na brodu Libertad, Singer pokazuje da mu je samo jedna stvar sveta: što više profita i izgradnja svojega bogatstva. Motiviran pohlepom, a ne poštivanjem vladavine prava, Singer je odbio čak dva programa zamjene duga, koji su uspjeli u restrukturiranju 95 posto argentinskog državnog duga. "
Crumlin zaključuje: "Singerove akcije će biti dodatno osuđene nakon što je zaplijenio brod za obuku mladih argetinskih muškaraca i žena koji traže karijeru na moru, odražavajući na taj način općenito nedostatak obzira njegove tvrtke prema životnim posljedicama svojih poslovnih odluka."
Pritvor broda naručio je Elliott Capital Management, koji je kupio gore naveden dug povezan s obveznicama prema kojemu argentinska vlada ima nepodmirene obveze u 2001. godini. Tvrtka je najveći dioničar javnog prijevoznika National Express (NEG), koja je optužena od strane ITF-a i sindikata za kronično ponavljanje povreda prava na slobodu udruživanja za zaposlenike NEG-a u SAD-u.