16.02.2018 ITF/ETF

Trideset pet sudionika iz svih mediteranskih zemalja okupilo se na Mediteranskoj konferenciji ITF inspektora koja je održana u Casablanci, a kojom je predsjedavao koordinator ITF inspektora za Hrvatsku Romano Perić. 

Mediteran se smatra zatvorenim morem, s vrlo velikom gustoćom luka i brodovlja koji plove, ali također i velikom mrežom inspektora ITF - a i PSC.

- Veliki broj podstandardnih brodova, loši uvjeta rada i života pomoraca, ali i kriminalne radnje koje se odvijaju pomorskim putevima Mediterana (trgovanje ljudima i izbjeglicama, krijumčarenje zabranjene robe)  utjecalo je na organizaciju ovog sastanka i razmatranje daljnje suradnje između predstavnika zemalja u regiji, istaknuo je Perić.

Veliki problem predstavljaju brodari i posade iz arapskog svijeta pa je posebno naglašena želja za uspostavom i razvijanjem bolje suradnje između sindikata iz Europe s onima iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, istaknuto je na konferenciji. 

Razgovaralo se i o budućim zajedničkim kampanjama protiv niza pojedinih kompanija/brodara čiji su brodovi u izuzetno lošem stanju i predstavljaju prijetnju morima i lukama u koje uplove, a i posadama koje plove na njima. Dogovoreno je da će voditelj jedne takve kampanje biti i naš inspektor ITF- a iz Rijeke Mario Šarac.

Zanimljivo je da je od prošle ovakve konferencije prošlo dvanaest godina. Perić je na kraju konferencije zaključio da se iduća konferencija mora održati za najduže 2 godine. Prijedlozi za mjesto održavanja su Malta (centar Mediterana) ili Beirut (odakle dolazi veliki broj posade i pod standardnog brodovlja).     

Gosti iz drugih regija (Australija, Kanada, UK) su bili izrazito iznenađeni spoznajom o negativnim događanjima iz Mediterana i dali punu podršku.