05.02.2014 ITF/ETF

Osim razgovora, ali i pohvala na račun Inspektorata SPH i aktivnosti koju su naši inspektori u 2013. godini organizirali s ciljem pomaganja pomorcima na podstandardnim brodovima, ali i hrvatskim pomorcima zatečenim u nezavidnim uvjetima diljem planeta, sudjelovali smo na nesvakidašnjem događaju: protestu u znak podrške radnicima britanske podzemne željeznice, u organizaciji britanskog sindikata RMT.

Naime, od danas su radnici popularnog "tubea" u štrajku zbog planiranih otkaza za tisuću radnika radi uvođenja automatizacije u podzemne željeznice. Predstavnici SPH su u društvu inspektora iz cijelog svijeta i zaposlenika ITF-a u Londonu dali podršku započetoj industrijskoj akciji britanskog sindikata. Osim otkaza koji slijede zaposlenicima ovog javnog prijevoznika u glavnom gradu Velike Britanije, pod upitnik se stavlja i sigurnost putnika, što očigledno u doba profitizaije pod svaku cijenu, više nije važno.

Prijepodnevni dio radnog dana protekao je u znaku slučajeva s kojima se susreću ITF inspektori, poziva pomoraca zbog neisplate plaća ili života u nehumanim uvjetima na brodu. Inspektorat u Hrvatskoj je istaknut kao jedan od efikasnijih u ovoj svjetskoj organizaciji, a evo i zašto:

U 2013. godini pregledano je ukupno: 157 brodova, a naplaćene su zaostale plaće ukupne vrijednosti 728.277,77 US.

O važnosti kolektivnih ugovora i inspektorata ITF-a, kao i protestu ispred londonske postaje podzemne željeznice moći ćete pogledati i tv prilog naše internet teve nadolazeći tjedan, a ovdje pogledajte reportažu ITF-a s mjesta događanja: