30.06.2015 ITF/ETF

Na sastanku ETF Pomorske transportne sekcije (MTS), 26.06.2015. dostavljena nam je odluka PNO Izvršnog odbora (Grčke federacije pomoraca) da se održi 24 satni štrajk u utorak 30.06. 2015. u znak protesta zbog odgađanja potpisivanja Kolektivnog ugovora za sve vrste brodova za 2015 godinu, smanjenje broja članova posade i promjena u penzijskom sustavu. Sindikat pomoraca Hrvatske, daje punu podršku Grčkoj federaciji pomoraca u njenom opravdanom zahtjevu i borbi za odbranom osnovnih socijalnih i radničkih prava.

Teško da ćemo igdje naći veću sličnost s ponašanjem Vlade i poslodavaca, kao što je ova koja se događa u Hrvatskoj, a u vezi s kolektivnim ugovorom za brodara u nacionalnoj plovidbi (Jadrolinija) i to kako za pomorce tako i za radnike u upravi. Sličnost u odgađanju pregovora, lažinim optužbama prema sindikatima i radnicima u sindikatu, namjernim spuštanjem granica sigurnosti za putnike i terete je gotovo nevjerojatna. Iskrcaj pomorca koji nakon 14 sati radi traži zasluženi odmor samo je jedan od primjera kako se Uprava Jadrolinije odnosi prema sigurnosti svojih radnika, putnika i tereta.

Nadamo se da neće biti potrebe za sličnim akcijama i da će Uprava nacionalnog brodara shvatiti nužnost pregovaranja i zaključenja Kolektivnog ugovora na vrijeme, a svakako prije pune sezone.