12.07.2013 ITF/ETF

ITF (International Transport Workers' Federation) na sjednici sekcije lučkih radnika koja je održana u Chicagu odlučio je da organizira globalni kampanju kojom će upozoriti na potrebu da se, globalna mreža operatora terminala (Global Network Terminal) Dubai Ports World (DP World), obveže na sindikalni dijalog u zemljama gdje djeluje, a London Gateway je proglašen lukom pogodnosti.

Predstavnici lučkih radnika bili su jednoglasni u odluci pogotovo zbog situacije u London Gateway terminalu (V. Britanija) , gdje je sindikat Unite zatražio pregovore o uvjetima rada, ali je odbijen. Istovremeno, u luci Brisbane (Australija) su predstavnici lučkih radnika zatražili transparetnost u pregovorima između Maritime Union of Australia i DP Worlda. U toj luci se pregovori vode oko reprezentativnosti i gubljenja radnih mjesta zbog planirane automatizacije.

Predsjednik ITF-a i predsjedavajući sekcije lučkih radnika Paddy Crumlin je izjavio: - Pozvali smo sindikate lučkih radnika i pomoraca da poduzmu akcije kako bi doveli DP World natrag za pregovarački stol, pogotovo u Londonu. Naši su sindikati otvorili dijalog, ali nisu spremni da zaborave da DP World izbjegava odgovornosti prema radnicima.

U zajedničkoj rezoluciji nabrojani su svi problemi koje imaju lučki radnici koji rade na pojedinim terminalima DP Worlda (www.itfglobal.org/press-area/index.cfm/pressdetail/8820  i www.itfglobal.org/solidarity/brisbane-wharfies.cgm ). 

U rezoluciji je objavljeno da se Dubai Ports World London Gateway proglašava lukom pogodnosti te da će ona biti prioritetni cilj u ITF's Port of Convenience kampanji.(dp)