10.04.2016 ITF/ETF

Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF)  pozdravila je objavu izbjegavanja poreza i sličnih aktivnosti u Panami koja je procurila u javnost ovog tjedna s nadom da će izlaganje dovesti do promjene u trenutnoj klimi prešutnog odobrenja za ovu vrstu društveno štetnog ponašanja.

Glavni tajnik Stephen Cotton: "Pranje novca, financiranja terorizma i izbjegavanje plaćanja poreza su jasno neprihvatljivi postupci i, u suprotnosti s globalnim sindikalnim kretanjima i programom socijalne i ekonomske pravde koju ITF promiče kroz rad s transportnim sindikatima širom svijeta. Od velike štetnosti za nas je korporativno izbjegavanje poreza koje izravno utječe na javne investicije i osnovne usluge.

"Velik dio ove aktivnosti odvijao se ispred naših očiju, a minimalnim koracima se uspijevaju držati odgovornima tvrtke ili pojedinaca. Točno je da su sama veličina krize i utjecaj tih rasprostranjenih financijskih zloporaba stavljeni u javni prostor. Vrijeme je za izvršno djelovanje zbog posljedica ove korporativne pohlepe koje ITF osjeća već godinama. "

Cotton: "Uzmite primjerice našu Kampanju protiv zastava pogodnosti (FOC) koja je pokrenuta 1948. godine. Registracija broda pod FOC zastavu, gdje je brod u vlasništvu u jednoj zemlji, a zastava broda u drugoj, također je sustav izbjegavanja poreza. Najveća država pogodnosti na svijetu - Panama je u osnovi porezni raj, kao što su mnogi od britanskih teritorijia navedeni u panamskim papirima. A tko plaća cijenu? Pomorci, koji su podložni lošim uvjetima i nižim plaćama, jer oni žive i rade na milost i nemilost sustava koji omogućuje minimalne regulacije i stjecanje jeftine radne snage.

 

"ITF smatra da bi morala postojati 'prava veza" između stvarnog vlasnika plovila i zastave pod kojom brod plovi, u skladu sa UN Konvencijom o pravima mora (UNCLOS). FOC registri otežavaju pronalazak takve veze sindikatima, javnim i industrijskim dioničarima.

 

"U mnogim slučajevima,  sami registri nisu ni pokrenuti iz zemlje zastave. Neki FOC brodski registri su prodani franšizom stranim tvrtkama, a također su i korporativni registri. Liberijski registar, drugi po veličini u svijetu, pod nadzorom je Liberijskog Međunarodnog brodskog i korporativnog registra(LISCR), tvrtke u stopostotnom američkom vlasništvu i djelovanju.

 

"Kampanja ITF-a, koja želi natjerati vlasnike FOC brodova na obvezu potpisivanja ugovora koji jamče određene uvjete rada za posadu koje provjeravaju kroz mrežu inspektora, jedina je stvar koja može uspostaviti ravnotežu između sheme izbjegavanja FOC poreza i prepoznavanja ljudske cijene koju ima."

 

ITF predsjednik Paddy Crumlin komentira: "Pogledajmo naftnu multinacionalnu kompaniju Chevron. ITF je proizveo izvješće prošle godine s naglaskom na iznos poreza koji bi mogao biti izgubljen u Australiji, kroz shemu za izbjegavanje plaćanja poreza. Iznos je šokantan. Otkrića u Panamskim papirima doveli su pred oči javnosti ovu vrstu aktivnosti, koja izravno šteti poštenom radnom čovjeku, koja se događa u cijelom svijetu, a vlade ne preuzimaju odgovornost za rupe u zakonima koje omogućuju da se sve može i nastaviti."

 

Crumlin: "Ako Chevron i druge multinacionalne kompanije plate porez koji trebaju plaćati, štednja neće biti problem. Ne bi trebalo raditi rezove u financiranju za obrazovanje, javni prijevoz, zdravstvo. Ovakvo namjerno i ekstremno učestalo izbjegavanje poreza koje se provodi iz Paname je primjer načina na koji korporativna moća izbjegava svoje obveze prema društvu, zajednici i radniku. Nadamo da konkretnim radnjama protiv onih koji su zanemarili svoje odgovornosti u ime profita."