21.05.2018 ITF/ETF

Članovi posade napuštenog tankera Qaaswa konačno su se krajem travnja vratili kućama nakon što su gotovo godinu dana proveli u  Tunisu.

Prema Međunarodnoj federaciji transportnih radnika (ITF), pomorci i njihov brod napušteni su u svibnju 2017. godine od strane Alco Shipping Servicesa na SFAX sidrištu izvan Tunisa.

Na američkom tankeru Qaaswa bilo je ukupno 18 članova posade, uključujući dva Indijca, trojicu pomoraca iz Bangladeša i 13 članova egipatske posade uključujući zapovjednika.

Kao prvi dio nagodbe, u početku je samo osam pomoraca, uključujući sedam Egipćana i jednog iz Bangladeš, dobilo plaće i iskrcali su se s broda 9. ožujka 2018. godine.

Međutim, vlasnici broda nikada nisu ispunili dogovor do kraja, rekao je koordinator ITF Arab World Network Mohamed Arrachedi.

Zbog toga je ITF zatražio od  P&I kluba da plati plaće i repatrira posadu u skladu s klauzulom o napuštanju na P&I certifikatu. Pomorci, kojima su dugovane plaće za pet mjeseci, su napustili brod 27. travnja.

- Ovi pomorci su jako trpjeli jer vlasnik jednostavno nije prihvatio svoju odgovornost. Ovo je treći put da smo pomogli i repatrirali posadu ovog broda, kada ćemo stati na kraj ovakvom ponašanju vlasnika brodova, rekao je Arrachedi.

Pomorcima je isplaćeno više od 100.000 dolara plaća, poručili su iz  ITF-a.

 

Izvor: World Maritime News