16.05.2016 ITF/ETF

Dana 18. i 19. svibnja Europska komisija proslaviti će Europski dan pomorstva s ciljem stavljanja europskog pomorskog sektora u epicentar europskog javnog i medijskog prostora. Pomorski sektor igra ključnu ulogu u europskom gospodarstvu i društvu pokrivajući čak 75 % vanjske trgovine Europske unije, te 60% ukupnog prometa svjetskih kontejnerskih brodarskih kompanija. Nažalost, europski brodari danas više ne stvaraju radna mjesta za europske pomorce, koji se rapidno zamijenjuju posadom iz trećih zemalja izvan Europe.

Bez plana i aktivnosti za rješavanje ove situacije, Komisija može uskoro slaviti dan 'Trećih zemalja', a ne Dan europskog pomorstva. 2017. je dogovoreno nazvana od strane Komisije godinom koja će podignuti rast prijevoza tereta vodenim putevima. U tom kontekstu, neprihvatljivo je da političari ZABORAVLJAJU europske pomorce.

Sve mjere u okviru mogućeg paketa pomorskog prometa trebaju imati za cilj osnaživanje potencijala otpreme i aktivnosti u pomorskom sektoru, u smislu kvalitete radnih mjesta i razvoja karijere.

Europska federacija prometnih radnika (ETF), identificirala je 10 mjera kojima je cilj stvaranje pomorskog sektora koji je ujedno i generator zapošljavanja za građane Europske Unije. 

Primarni uvjet za kvalitetan pomorski sektor u Europi je prevencija nelojalne konkurencije. Europa mora ukinuti praksu zastava pogodnosti, te poticati brodare EU da svoje flote registriraju pod nacionalnim zastavama EU.

Da bi se izbjegla "utrka do dna", potrebno je uvesti zakon koji regulira i uspostavlja uvjete za socijalne i radne uvjete europskih pomoraca, kao što je to SAD učinila svojim Jones Act zakonom. 

Istovremeno europska direktiva o uvjetima zapošljavanja pomoraca zahtijeva reviziju kako bi se osiguralo da se uvjeti za zapošljavanje na brodu koji djeluju između različitih država članica EU,  primjenjuju od one zemlje koja ima najpovoljnije standarde.

EU bi također trebala kretati "zatvariti rupe" u državnim potporama za pomorski promet, koje moraju postati uređaj za dodjelu potpore i olakšica za zapošljavanje i obuku isključivo EU pomoraca.

Kriminalizacija pomoraca je raširena tendencija koja ozbiljno šteti ovom sektoru za zapošljavanje. Kako bi se poboljšala atraktivnost pomorske karijere, ne samo da se takvim pitanjima moramo suprotstaviti, već i kvaliteta stručnog usavršavanja, obrazovanja i certificiranja standarda mora biti visoko na dnevnom redu.

Također, pozivamo na poboljšanje općih uvjeta rada pomoraca, uključujući mjere kojima se osigurava sigurnost, poštivanje maksimalnih radnih sati i minimalno vrijeme odmora,  pravo na socijalno i mirovinsko osiguranje za sve pomorce koje zapošljavaju europske brodarske kompanije.

Više o zahtjevima Europske federacije transportnih radnikamožete pročitati u tzv. ETF Manifestu OVDJE.

Do rujna 2016. godine provodimo kampanju pod nazivom '"air Transport Europe", s ciljem promicanja načela pravednih uvjeta rada u svim sektorima transporta. pronađite minutu vremena i dajte svoj glas za bolje sutra hrvatskih pomoraca potpicivanjem europske građanske inicijative na sljedećoj poveznici ili u bilo kojem od naših ureda: www.fairtransporteurope.eu