25.02.2016 ITF/ETF

Fair Transport Europe je inicijativa za poboljšanje radnih uvjeta za europske prometne radnike, kategoriju u koju ulaze i hrvatski pomorci. To su radnici koji drže Europu povezanom, međutim u sve lošijim i nehumanimijim radnim uvjetima.

Danas Europljani moraju raditi brže i za manje novca, bez ili s malo sigurnosti u poslu. Cilj inicijative je podizanje svijesti europske i svjetske javnosti da bi se ova važna tema konačno stavila na dnevni red Europske komisije. Da bi stigli na taj cilj, moramo prikupiti što više potpisa na europskoj razini.

Središnji alat za inicijativu Fair Transport Europe je instrument EU-a pod nazivom "Europska građanska inicijativa" (ECI). Ako barem milijun građana EU potpiše peticiju, možemo pozvati Europsku komisiju da izvrši potrebne zakonske prijedloge za pravedan prometni sektor rada.

Iza inicijative stoji europska grana svjetske sindikalne organizacije u transportu International Transport Workers' Federation (ETF), koja predstavlja više od 3,5 milijuna transportnih radnika iz više od 230 prometnih sindikata i 41 europske zemlje.

Inicijativa FTI traje sve dokle god se uvjeti transportnih radnika EU ne poboljšaju. Početak inicijative bio je u srpnju 2015., dok za cilj prikupljanja 1,2 milijuna 

potpisa kako bi se problematika uvrstila na dnevni red EK je do srpnja 2016.

Iskoristimo glas koji nam daje EU! Idemo u parlament, a za to je potrebno da se Europa ujedini.

 

Potpišite peticiju na sljedećoj poveznici i odvojite minutu vašeg vremena za bolju budućnost europskih transportnih radnika, što podrazumijeva i hrvatske pomorce:

https://fairtransporteurope.eu/